June 28, 2012

House of cards

Kutosedikka on ovella ja skene sekoaa! Aargh!

Mua on aina ottanut vähän pannuun muutosvaiheen paniikki ja älytön kaaos kun monet pelaajat ovat ihan hysteerisiä vaikka kukaan ei tiedä vielä yhtään mitään. Innokkaimmat alkavat jo antaa arvosanoja uudelle edikalle viimeisimpien huhujen perusteella tai tuskailla koko harrastuksen murentumista. Koko hype on musta vähän stressaavaa ja monet reaktiot saavat jättämään forumit hetkeksi sivuun, kun osa käyttäjistä huutaa kuinka GW on taas pilannut pelin, vaikka arvostelijoilla testipelejä on takana nolla ja huutokritiikki perustuu muutamiin sääntöpaljastuksiin. Huh! Itse otan mieluummin hiukan etäisyyttä koko julkkariruljanssiin, odottelen pölyn laskeutumista ja palaan sitten nahkansa luoneen pelin pariin!

Vilkuilin itsekin joitain huhumyllyjä läpi, mutten halua vielä alkaa pänttäämään päivityksiä ennen kuin loput vitosedikan kirjalla pelattavat turnaukset on ohitse. Sääntöuudistukset tuntuvat kuitenkin olevan aika mielenkiintoisia ja selvää on jo se, että peli tulee taas muuttumaan. Tällainen reboot on musta ihan positiivinen juttu, sillä se saa harrastajat niin turnausskenessä kuin fluffittelijapuolellakin inspiroitumaan uusista armeijoista ja yksiköistä ja tuo paljon lisää niin kilpailupelaamiseen kuin kasuaaleihin otteluihinkin. Rakennukset ja liittolaiset saivat mutkin vähän kohauttamaan kulmiani, mutta kumpikaan tuskin tulee olemaan mikään pelinrikkoja; rakennukset ovat kai säännöiltään kuin halvaantuneita kuljetusajoneuvoja ja liittolaiset on helppo rajata ulos (turnaus)peleistä jos näin katsotaan tarpeelliseksi.

Kun matkustin juhannukseksi pohjoiseen sukuloimaan, kaivoin samalla esiin varastojen kätköistä vähän nostalgiaa kaiken kutosedikan aiheuttaman pyörityksen keskelle! Monet ovat kummastelleet "Faba-tyylisiä" Psychic power-kortteja, joita olisi nyt tuloillaan uuteen laitokseen. Wanhoille parroille nämä ovat kuitenkin varmaan lämmin tuulahdus menneisyydestä, kun korttia lätkittiin tiskiin tosissaan niin ennen matsia kuin sen aikanakin...

Tehtävät nostettiin myös korttipakasta ja niitä oli hiukan enemmän kuin nykyisin. Kaikki tehtäväasetelmista eivät myöskään olleet ihan reiluimmasta päästä, kuten oikeassakin sodankäynnissä! Nämä on kyllä päästävä hyödyntämään esimerkiksi kampanjakäytössä; ajattelin myös että voisi olla siistiä, mikäli jokainen Apocalypse-osallistuja nostaisi itselleen armeijakohtaisen tehtävän vaikka vain moraalisen voiton tavoittelemiseen.

Ajoneuvot ne vasta olivatkin kova juttu, sillä kaikille oli ihan oma kaksipuoleinen kortti. Back in the day kortit sisälsivät tiedot panssareista ja ominaisuuksista kuten nykyisinkin, mutta myös tiivistelmän aseiden statistiikoista sekä ajoneuvokohtaisen damage tablen. Aseprofiilit olivat usein vähän monimutkaisempia ja saattoivat vaatia erikoisnoppien, kuten D4, D10 ja D12 käyttöä. Peli oli sikäli yksityiskohtaisempaa ja sääntömekaniikaltaan "roolipelimäisempää".

Kaikenlaista. Nobi-biket on siis ihan vanha juttu. Imperial Guard Land speederistä kortissa ei valitettavasti ollut kuvaa, sitä en muista koskaan nähneeni figuna. Wanhan ajan Battlewagonilla oli vänkä sääntö, jonka mukaan siihen mahtui niin monta örkkiä kuin pelaaja vain sai tasapainoteltua figun kyytiin. Mikäli nappi putosi kyydistä pelin aikana, se otti vahinkoa samalla tavalla kuin jos transport hajoaisi alta. Kuulin aikoinaan Ropeconissa joltain 40k-veteraanilta, miten örkkimäisenä herrasmieskäytäntönä oli aikoinaan viritellä Battlewagonin lipputankojen väliin "pyykkinaruja", joihin vanhat one-poser örkit saattoi laittaa kirveistään roikkumaan taktisiksi apinaketjuiksi. Ja sitten turnauksiin!

Kakkosedikassa fiilisteltiin templateja ihan tosissaan. Isoimmat eivät ole ihan nykyistä Apocalypse-kokoa, mutta halkaisijaltaan noin tuuman enemmän kuin tämänhetkinen Ordnance blast. Sääli, sillä nämä olis väriteemaltaan aika tunnelmallisia ja hauska saada käyttöön! Ylemmät ovat kai Eldritch Stormiin ja muihin pallosalama-psychic powereihin, keskimmäinen pikkukiekko Vortex Grenadeen ja puoliympyrä muistaakseni Holocaustiin. Mukaan mahtui myös ajoneuvojen kääntö-templaatti jolla on iisi mitata 45 asteen kulma, sekä örkkien Foot of Gork-jalanjälki. Pienissä kranaattitemplateissa oli kätevä kahva.

Lieskaritemplaatti on sentään sama kuin nykyisin, mutta muinoin löytyi omat läpyskät pienemmille ja isommille soihduille.

Sitten niitä loitsukortteja! Adeptus-loitsut olivat vähän geneerisempiä voimia ja varmaankin samaa kauraa kuin tulevat standardipowerit, jotka kutosedikka tuo tullessaan. Ylärivissä on myös raita lahjuksia, kuten sarvia, lonkeroita, skorpionin häntiä ja pari ylimääräistä silmäparia.

Voimien nimet on samaa sarjaa kuin nykyisin, ei tarvi etsiä kaukaa mistä GW hakee inspiksen uudistuksiinsa. Toisaalta on myös cool juttu, että innoitus haetaan nimenomaan pelin juurilta ja menneisyydestä. Aikoinaan meininki oli kuitenkin vähän enemmän kieli poskessa tehtyä. Kuvassa esimerkkiloitsuja vasemmalta alkaen Tyranideilta, Inkvisitiolta, Squateilta ja Örkeiltä sekä ylärivissä Keisarillisia psi-avuja. Eldar-voimat oli muuten ihan samannimiset kuin nykyisinkin Executioner-loitsua lukuunottamatta. Mulla ei tosin välttämättä ole kaikkia kortteja...

Myös varusteet vehicle upgradeja myöten olivat korteissa ja Codexeissa tulikin usein joko irtileikattavaksi tai kopioitavaksi tarkoitettu sivu, joka sisälsi kyseisen armeijan tarpeelliset tavarat. Kortit olivat mukana osana peliä ja aseen tai varusteen efektin saattoi esitellä vastustajalle nakkaamalla lapun tämän tarkasteltavaksi. Mukana oli myös vähän satunnaisvaikuttajaa mukaan sekoitteleva Strategy-pakka, joka muistuttaa sisällöltään vähän Force on Force-pelissä käytettäviä olosuhdekortteja. Warp-pakasta saattoi nousta lisää voimaa tai jotakin erikoista, kuten Ultimate Force tai Nullify power. En muista tarkemmin nostettiinko kortteja Perils of the Warpin seurauksena vai normaalisti osana loitsunviskontaa.

Kaiken maailman markerit olivat myös kovassa huudossa aikoinaan. Saisikohan kutosedikan turnauksissa tyylipisteitä, jos heittäisi Overwatch-markerin yksikön viereen näiden käydessä valmiusasemiin? Kaikkien Immosen Peten demoniryhmien viereen voisi myös laittaa oletuksena "Out of Control"-nappulan.

Kaivoin myös kakkosedikan kirjoja esiin edikanvaihdoksen ja nostalgiapostauksen kunniaksi. Näissä fluffimatsku on ihan omissa sfääreissään ja niteet kannattaa kyllä hommata omaan hyllyynkin ehdottomasti mikäli vain sopuhintaan kohdalle sattuu. Erityisesti Codex Imperialis-kirja ja tietenkin alkuperäinen Rogue Trader (ei päässyt kuvaan kun viihtyy vielä Ericillä lainassa) ovat taustatarinamateriaaliltaan todella innoittavia. Kaikki klassinen tilpehööri saa kyllä miettimään, että olisihan siinä kannettavaa turnauksiin, jos kaikki oheissälä olisi edelleen käytössä! Näissä on oma tunnelmansa ja suurin osa tarvikkeista soveltuu varmasti parhaiten just siihen mihin ne on alunperin tarkoitettu; fiilistelyyn ja kasuaaliin pelimeininkiin.
Inspiroivaa ja raikasta uutta edikkaa itse kullekin!

7 comments:

  1. Pienet, vihreät Broken-markerit voisi myös jakaa vaikka kaikille Paladineja tai Mephistonia pelaaville!

    ReplyDelete
  2. Hemmetin kivan näköistä roinaa !

    ReplyDelete
  3. Back to memory lane... en edes muistanut kuinka paljon roinaa silloin vanhoina "hyvinä" aikoina pelien peliin liittyi :-) Oli se vaan kivaa noiden korttien ja plussien ja miinusten aikaan, kokeiltais joskus 2 ed säännöillä 100 K Apocalypse ;-D, vois olla suljetulla asiakkaita sen jälkeen :-D.

    Ei vakavoituneena, ruossa alussa oli pointti, jos pilaavat pelin jollain omituisiidella, niin sen voi muutta milloin vain house rulella, so simple.

    Kirjoitit hyvän juttun, muuten!

    ReplyDelete
  4. Ai niin, muuten meillä oli edellisessä suomen toiseksi suurimmassa Apocalypsessa käytössä randomit pelaajakohtaiset missiot, siellä oli mm. Titaanin tuhoaminen, ei mikään helppo taski :-)

    ReplyDelete
  5. Ennenvanhaan maailmassa oli oikeita värejä, eikä pelkkää ruskean harmaan sävyä :) Vähän sama elokuvissa nykyään, eikö digikameralla saa kirkkaita värejä tarttumaan ollenkaan ??

    ReplyDelete
  6. A great game until all the codices and insane, convoluted special rules killed it.

    Brings back a lot of memories,
    Brian

    ReplyDelete