January 29, 2013

Arrowhead: In the company of Count Calamarai

Operation Arrowhead on War Headin hanke, jonka ideana on etsiä ja palkita kuukausittain upeita miniatyyriarmeijoita Suomen figuskenessä. Operaattorimme soluttautuvat parhaillaan kansallisiin turnaustapahtumiin, seuraavat foorumi- ja blogiverkostoja ja pitävät vahtia eri harrastemyymälöissä tarkoituksenaan löytää Suomen kipeimpiä armeijakokonaisuuksia! Lue lisää Arrowheadista täältä!

Jo oman harrastukseni junnuaikoina tuli ihasteltua turnaustapahtumissa makeita armeijoita ja seurattua aktiivisesti skenen valovoimaisimpia harrastajia eri verkkosivuilla. Esimerkiksi Puolenkuun Pelit pitivät taannoin mahtavaa tapahtumapäivyriä, johon kirjoiteltiin kuvalliset raportit eri turnauksista ja peli-illoista. Olen itse arvostanut aina korkealle hyvähenkisiä harrastajia, jotka paitsi luovat upeita armeijoita, myös todella käyttävät figujaan peleissä. Nimimerkit kuten migsula ja Chrono ovat monille tuttuja jo vuosien takaa ja joistain armeijakokonaisuuksista on tullut jopa käsitteitä, joihin viitataan figukeskusteluissa. Kreisit armeijat värittävät myös turnauskenttiä hienosti ja niitä vastaan pelit tuntuvat aina olevan hauskempia. Jo omista kaveripeleistä on oppinut sen, että on ihan eri asia pelata kenraalia vastaan, joka komentaa itse tekemäänsä upeaa armeijaa, kuin turnauskonkaria, jonka joukot kuitenkin koostuvat muovinharmaista tai vaikka palkkamaalatuistakin napeista. Fiilis on kaikki kaikessa.

Löysimme Pasilan villin lumipyryn keskeltä figumaalaajan, turnauspelaajan, upeita armeijoita omistavan ja Sotavasara.netin moderaattorina toimivan Jaakko "jamopower" Siitosen.

Otetaan aluksi henkilötiedot lyhyesti!

Jaakko Siitonen, syntymävuosi on 1984. Jamo on toiminut lempinimenä jo lapsuudesta. Nimimerkki jamopower taas juontuu yläasteen Cyberpunk-roolipelisessioista ja on ollut käytössä sen lisäksi eri foorumeilla. Nyttemmin Sotavasara.netin nimimerkki on vääntynyt jamovoimaksi. Opiskelin Lappeenrannan yliopistosta kemiantekniikan diplomi-insinööriksi ja työskentelen nyt Helsingissä prosessisuunnittelijana. Figuharrastuksen aloitin vuonna '99.

Mitä Dark Eldar -kenraali tekee, kun ei ole töissä tai taistelukenttien ääressä? Mahtuuko arkeen muita harrastuksia?

No, kaikenlaista kulttuuriin liittyvää. Vapaa-ajalla tulee valokuvailtua ja käyn Herttoniemen työväenopistossa metalligrafiikkakurssilla. Lappeenrannassa on taideyhdistys, jonka toiminnassa olen mukana. Välissä käyn myös soittelemassa levyjä. Viikonloppuna kävin ensimmäistä kertaa hiihtämässä tälle talvelle! Kaikkea ei kyllä aina ehdi, maalailtua tulee televisiota katsoessa.

Mistä figuharrastus lähti käyntiin? Entä mikä oli ensimmäinen armeijasi?

Me päätettiin yhdessä roolipeliporukan kanssa aloittaa Warhammer Fantasy Battlen kerääminen. Siitä se lähti ja ostin kääpiöarmeijallisen yhden asennon ihmeitä. Keltasinisiksi maalattu armeija on edelleen tallessa ja siihen kuuluu jotain sata figua. Pari vuotta myöhemmin, kun Halosen Antti muutti aikoinaan Imatralta kotiseudulleni, alettiin ensiksi pelaamaan Mordheimia. Kun Antin isä kävi Skotlannissa ja paikallisessa harrasteputiikissa ja toikin tuliaisiksi Space Wolf -figuja Mordheimin sijaan, tapahtui siirtyminen 40k:n pariin. Mulla oli fantsussa tilaus vetämässä Bretonnian armeijakirjasta, mutta vaihdoin sen kiireen vilkkaa Eldareihin!

Luonnehtisitko itseäsi enemmän "gameriksi" vai "hobbyistiksi"? Onko figujen mallaaminen vai värikkäät pelikokemukset lähempänä sydäntä?

En oikeastaan askartele tai konvertoi kovin kauheasti, oon vähän liian laiska sellaiseen. Maalaamisesta tykkään kyllä paljon ja pelaaminen on hauskaa, molemmat on tärkeitä. Sanotaan, että fifty-fifty!

Pelaatko muita pelejä kuin WH40k:ta? Millä armeijoilla?

Aika vähän. Fantasy Battlea oon pelannut aikoinaan jopa enemmän kuin 40k:ta, mutta se on nyt jäänyt vähemmälle. Ei siksi, etteikö se kiinnostais, mutta lähipiirissä ei ole juurikaan pelikavereita. Ambush Alley Gamesin Tomorrow's Warista oon kyllä kiinnostunut, lähiaikoina pitäisi ottaa ensimmäiset testipelit. Oon fiilistellyt Studio McVeyn figuja tähän käyttöön.

Fabaan löytyy ne kääpiöt sekä liskomiesarmeija. Ostin randomilla käytettyjä figuja ja kasasin siistin armeijan ja huomasin, että se onkin ihan turkasen kova! Porukka oli tuolloin kutosedikkaan rakennettu ja olinkin hyvin lähellä voittaa niillä Lahti Fanaticin FB-turnauksen. Hävisin viimeisellä kiekalla voittajalle massacrella ja jäin kolme pistettä kärjestä. Lisäksi kaapissa on Mordheimin Skaveneita, aloitusboksin ilmestyttyä ostimme sen puokkiin Halosen kanssa. Kymmenessä vuodessa ei oo saanut ihan kaikkia maalattua...

(Jamolta löytyy myös keltasiniset, Alaitoc-teemaiset Eldarit, hiekanvärinen Tau-armeija sekä Word Bearer Chaos Space Marinet)


Mikä on ikimuistoisin pelikokemuksesi?

Ehkä Chaosboyz Crew'n Grand Tournament. Pelatessani kääpiöillä kuuden pelin turnauksessa onnistuin keräämään nolla pelipistettä. Se oli aika klassinen suoritus.

Käytkö edelleen turnaustapahtumissa? Mitä pidät 40k:n vielä melko tuoreesta kutosedikasta?

Kyllä joo, mutten ihan niin aktiivisesti kuin ennen. Vuoteen mahtuu pari kolme turnausta. Sen verran harvoin, ettei pysy Ranking's HQ:ssa pinnalla. Ensi viikolla olisi kyllä Nopat & Taktiikka -kerhon herrasmiesturnaus. Pyörin kyllä 40k ETC-foorumeilla ja seuraan myös turnaustuloksia sekä esimerkiksi Warhammer.orgin brittipelaajia. 

Kutosedikka on parempi kuin aikaisemmat. Vähän harmittaa, kun viime keväänä vuotaneesta ja vääräksi osoittautuneesta sääntövedoksesta olisi löytynyt aika paljon kaikennäköisiä hyviä sääntöjä, joita olisi voinut ottaa varsinaiseen sääntökirjaan asti. Mutta peli on kyllä viihdyttävä, ehkä vähän enemmän "arcade"-tyylinen ja realismista on tingitty esimerkiksi Tomorrow's Wariin verrattuna. Nelosedikka oli vähän huonompi kuin muut, mutta yleensä uusi edikka on ollut aina parannus edelliseen. 

Jos voisit muuttaa jotain Suomen turnausskenessä, mitä se olisi?

Chaosboyzit piti hyviä turnauksia, joissa oli aina hyvä meininki. Oli saunat ja tämmöiset ja aina about kolkyt prosenttia pisteistä eri harrastejutuista. Nykyään pois jääneet fair play -pisteet olivat mukana ja maalauksesta sai kunnolla pisteitä. Ehkä aika kultaa muistot, mutta mulle Chaosboyz-turnaukset oli sitä "kulta-aikaa". Nykyään on aika vähän tällaista. 

Pelaatko ja maalaatko useimmiten kotona vai peliliikkeissä?

Kotona. Lappeenrannassa maalailimme aina porukalla jonkun kotona ringissä pöydän ympärillä! Lappeenrannassa ei kyllä hirveästi ollut vaihtoehtojakaan, kun peliliikkeitä ei juuri ollut. Myös pelit pelaillaan kotona omilla pelipöydillä, frendien kanssa matsit on helpompaa järjestää himassa. Helsingin Games Workshopilla oon pelannut kerran, kun kaveri houkutteli pelaamaan nelinpeliä. Leppoisa matsi loppui arki-iltana vähän puolenyön jälkeen.
 

Oletko osallistunut maalauskilpailuihin?

Oon osallistunut muutaman kerran Ropeconin maalauskilpailuun. Kerran mun Slanni sai sen vihreän jatkoonmenotarran! En oo oikein koskaan tehnyt mitään varta vasten maalauskilpailua varten, paitsi Sotavasaran kilpailuihin. War Headin Headstrong-skabaan meinasin tehdä klassikon, liskomiesten skinkkishamaani oli jo valittuna figuksi, mutten sitten saanut sitä aloitettua. Vuosittain tulee osallistuttua myös Warhammer.org-foorumin figuvaihtoon, jossa osallistujat maalaavat toisilleen jonkin figuurin. Kohta pitäisi aloitella maalaamaan! Mulle on tullut esimerkiksi Kanadasta hieno liskomiesten Tehenhauin display-alustalla ja Ruotsista kirjekuoressa lähetetty Imperial Guardeja pirstova Daemonette.



Taannoin kesäisissä Ropecon-tapahtumissa tunnusmerkkinäsi voitiin pitää pörröisiä, tekokarvaisia ja raidallisia tiikerihousuja! Mistä ne ovat peräisin, ovatko ne vielä tallessa ja liittyykö niihin jokin stoori?

On toki tallessa, käytin niitä viimeksi toissavappuna dingobileissämme. Heitin joskus vitsillä vaateompelijasiskolle, että tekokarvaiset tiikerihousut olis hienot ja ne oli sitten joululahjapaketissa. Niitä tuli itseasiassa käytettyä paljon ja housut oli kyllä vakiovaruste turnauksissa. Siitä tuli hauska juttu tapahtumissa, kun liskomiehillä oli muinoin Jaguar Charm ja kaikki heitti läppää jaguaarihousuista. Maalasin myös omaan kääpiöarmeijaan yhdet tiikerihousut ja myös maalausguru Mälis teki Ogre-armeijaansa tribuutin. Onpa housujen avulla isketty kerran nainenkin! *naurua*

Mistä sait inspiraation Dark Eldar-armeijaan? Minkälainen taustatarina armeijalla on?

Luin Dark Eldar -codexia kiinnostuneena jo kolmosedikassa. Niiden idea oli siisti, mut figut ei niinkään. Tästä armeijasta piti aluksi tulla Kroottiarmeija, mutta kun avasin uuden Deldar-codexin, ajattelin et nämä on kyllä niin siistejä. Armeijan inspiksenä toimi eräs metalliväreillä maalattu dyynitemainen Dark Eldar -armeija. Olin myyty!

Taustatarinaa olen kirjoitellut peliporukkamme Lepralegioonan blogiin. Armeijassa on kyse Count Calamarain joukoista. Tarina on kyllä suurempi kuin sankarien suoritukset peleissä. Kenraali on esimerkiksi tapettu kutosedikassa jo kolme kertaa flamerilla.


Calamarain taustasta tiedetään vähän. Kukaan ei ole nähnyt hänen kasvojaan ja selvinnyt kertomaan siitä tarinaa. Väitetään, että hän pystyy tappamaan pelkällä katseellaan... Huhut kertovat, että hän olisi peräisin ylhäisestä eldarsuvusta Alaitocin keinomaailmasta. Calamarai tunnettiin erinomaisena ja äärimmäisen karismaattisena kenraalina, mutta tätä varjosti hänen julmuutensa. Hänen julmuutensa koituikin hänen kohtalokseen. Lukemattomien ylilyöntien jälkeen Alaitocin näkijöiden neuvostolla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin viedä häneltä kaikki valta ja karkoittaa hänet.

Vuosikymmeniin Calamaraista ei kuulunut mitään, mutta hiljalleen hän oli kerännyt itselleen joukon seuraajia. Tämä pieni ydinjoukko aloitti ryöstöretkien tekemisen ja ydinjoukon ympärille alkoi pikkuhiljaa kasvamaan kokonainen laivasto eldar-ryöväreitä. Laivasto houkutteli kaikenrotuisia palkkasotureita ympäri sektoria ja näytönhaluisia sotureita saapui jopa Comorraghin pimeästä kaupungista asti.

Vuosikymmenten kuluessa laivasto on kasvanut kooltaan jo niin mahtavaksi, että Kreivi Calamarai voi viimein alkaa toteuttamaan pitkään hautomaansa kostoa vanhalle keinomaailmalleen, joka hylkäsi lapsensa...


  

Opitko tai kokeilitko armeijaa työstäessäsi jotain uutta? Mikä oli haastavinta kokonaisuuden luomisessa?

Mjaa-a. Ainakin ne maksoi ihan s*tanasti! *naurua* Lennokkeja on kyllä vähän ärsyttävä maalata, sillä niissä on niin paljon pintoja ja vielä ukkojakin mukana, jotka pitää kaikki maalata erikseen. Varsinkin Ravagereissa, kun kahdessa lennokissa on kahdeksan Crewmania. Sehän on vähän kuin maalaisi kaksi ajoneuvoa ja squadin jalkaväkeä!
Pigmentit ja weatherointi oli uusia juttuja. Tein armeijaan kulumaa puutereilla ja tuputtamalla niihin lommoja maaliin kastetulla, revityllä vaahtomuovinpalalla. Olin bongannut tekniikan jostain pienoismallijutuista ja otin sen nyt käyttöön. Näissä figuissa on ollut tavoitteena tehdä aika nopeasti ja yksinkertaisesti kaikki. 

Oliko projektissa jokin kantava tekniikka tai työstötapa?

Pigmentit teki paljon. Tässä oli vähän ajatuksena, että figuissa olis useampaa materiaalia, eli metallia, valkoista keramiikkapanssaria ja mattaharmaata, Batman-tyylistä kumipukua. Armeijan väriteema on oikeastaan valittu lappeenrantalaisen harrastekaupan GW-maalien alennusmyyntien perusteella, kun ostin sitä mikä oli halpaa. Armeijan pohjavärinä on käytetty Bleached bonea. Väriteema on periaatteessa mustavalkoinen vähän taitettuna. Testasin ensin tehosteväriksi turkoosia, mutta joku ehdotti FB-keskustelussa oranssia ja se näytti siistiltä. Inspiksenä väriteemassa toimi yksi törkeän siisti ruotsalainen Deldar-armeija, jossa oli juuri luunväri/oranssi-teema.
 
Käytätkö Citadelin maalisarjaa? Entä minkä merkkisiä siveltimiä suosit?

Citadelia ja Vallejoa, ja Miniature Paintseja, joita sai Suomalaisesta kirjakaupasta! Fantasiapelit kai toi niitä joskus maahan. Putelikoon takia ne on edullisia ja tykkään niistä, ne on jotenkin vaan hyviä. Armeijan beissien väri esimerkiksi on niistä. Miniature Paintsien hiekanväriä on kulunut mulla desikaupalla ja sitä on melkein joka figussa, jonka maalaan! Tilaan maalit suoraan Ral Parthalta.

Siveltimiksi ostin juuri Temperasta Raphaelin Kolinskyt. EM4:n kantikkaat siveltimet on olleet aiemmin käytössä, mut niitä ei oikein tuntunut saavan mistään muualta kuin ulkomailta. Mut oikeestaan maalit ja pensselit on aina mitä sattuu, merkeillä ei oo juuri merkitystä.
 
Miten kauan projektin työstäminen kesti? 

Ekat figut on ostettu toissakesänä 2011. Maalasin armeijan ryhmä kerrallaan, noin viiden ukon satseissa. Yhteen ryhmään menee about viikko, kun maalaa silloin tällöin kun kerkeää. Maalasin armeijaa 500 pojoa kerrallaan kampanjaamme varten, taisin olla lopulta porukastamme ainoa, joka sai mitään kunnolla valmiiksi. Viime kevään Nopat & taktiikka -turnaus toimi deadlinena ja siellä armeija saikin paras armeija -palkinnon. Armeija on itse asiassa maalattu saman vuoden aikana kun oon ollut ekaa kertaa täysipäiväisessä työssä ja muutin avoliittoon. Jostain sitä aikaa on kuitenkin löytynyt.

Mikä on suosikkiyksikkösi armeijassa ja miksi?

Reaver Jetbiket on ehdoton suosikkiyksikköni, sillä a) ne on siistejä, b) hauskoja pelata ja c) oikeasti aika hyviä. Mulla on jetbikeissa pari Heat lancea ja Blaster, mutta oikeastaan ne nykyään vaan liikkuu ja slashailee. Oon myös pitkään halunnut testata Cluster Caltropseja.
 
Kerro jokin hauska fakta tai triviatieto armeijasta, sen suorituksista tai taustasta?

Archonin osin scratchbuildattu viiden figun henkivartiokaarti maksoi Finecast-figujen ansiosta seitsemänkymmentä euroa... Ne tuntuu paperilla aika kuppaisilta, mutta kyllä niputti viimeisimmässä turnauksessakin puolet täydestä Grey Knight Paladin-ryhmästä!
 
Mikä on seuraava projektisi?

Tähän armeijaan seuraava projekti on liittolaiset ja Haemonculi Coven, johon kuuluu varmaankin Talos, ryhmä Wrackeja Venomilla sekä Urien Rakarth. Krootteja on myös tulossa liittolaisiksi ja ehkä Taun säännöillä toimivia scifi-palkkasotureita. Kotona odottaa myös Wraithlord, Dire Avengers ja Wood Elf -boksit, joista on tarkoitus tehdä armeijaan vähän Exodite-joukkoja!
 
Jamo teki armeijalleen ylimääräisistä lipputangoista markereita, joita voi käyttää esimerkiksi objectiveina tai Dark Eldarien Pain tokeneina. Aarteita vartioi haarniskoitu Sslyth.

Calamarain lähimmät kokoontuvat tämän ympärille taistelukentällä. Armeijan alkuperäisajatuksesta, eli Krooteista, on viittaus Archonin Ur-ghul-henkivartijassa.

Figut ojennukseen ryhmäkuvaa varten. Jamon armeija on yksi niistä, joiden valmistumista oli ilo seurata foorumeilla ja se aiheuttaa kyllä livenä sellaisen "No voi juma..."-fiiliksen. Arrowhead-ainesta!

Venomin siivekkeen voitonmerkeiksi on isketty kaikkien Lepralegioonan kampanjaan osallistuvien vihollisarmeijoiden päät. Touché!

Väriteema ja beissaus ovat todella iskevät ja maalaus on hienosti toteutettu. Hyvä esimerkki siitä, miten värivalinnoilla ja perustekniikoilla on mahdollista toteuttaa huikeita kokonaisuuksia.
Calamarai ja tämän hylätyt liittolaiset valmiina kostotoimiin.
Oli hienoa tavata loistava harrastaja ja hyvä tyyppi hauskojen figukeskusteluiden ja colapullollisten merkeissä. Myönsimme Dark Eldar -komentajalle Operation Arrowhead -kunniakirjan sekä yhteistyössä kumppanimme Puolenkuun Pelit Tampereen kanssa lahjakortin firman nettikauppaan. War Headin puolesta kiitokset ja onnea jo lähitulevaisuuden harrastehankkeisiin!

January 25, 2013

Sharkblood!

Latest reinforcement
"Sergeant Selachii leaped from a boulder to another and took a shot over a pile of massive copper pipes to blast off an attack dog assault. The vicious traitor guardsmen had released possessed hounds to harass Carcharodon flank but the scouts of the old sergeant stood relentless guard and made no mistake. Selachii kicked the smoking carcasses of the beasts aside and proceeded to regroup with his squad in the ruins. As he tread through the wasteland with haste he could see one of his men, a fresh recruit take a shot at the bellowing Ogryn squad lumbering downhill. The shot missed, piercing air six inches above the head of the abhuman leader. Selachii shook his head. The rookie was looking for glorious headshots.

"Use their stature, take aim to their torso!" he barked as he reached the standard unit coherency. "The Emperor cares not of pretty and risky gunslinging. Glory is won in slain enemies!"
The scout rookie breathed out and fired again, blowing a shot through the chest armor of an Ogryn trooper. It's massive hulk fell heavily to the ground, still holding the rippa gun that fired a long burst at it's squadmates' feet.
"Walker patrol sighted." an intelligence message rang through the headsets of the scout team and Selachii only had to glance at the missile launcher operator before he was on his way to the right flank.
"Caliver follows him, the rest on me!" sergeant shouted as he lifted his custom boltgun to pin down the rest of the Ogryn squad. The first shot blew away the big head of the Ogryn sergeant in a blur of crimson and bone shreds. The rookie on his side looked at the sergeant, his eyes and mouth wide as he was going to say something, hesitated a while and then turned back to his scope mumbling something to himself. Selachii smiled and let another burst fly towards the foul traitors."

Selachii, eli vanhasta Dark Angelien Veteran Sergeant Naamanista väsätty, ja mun armeijassa Telionin säännöillä toimiva ryhmänjohtaja liittyi ekan Scout-ryhmän kärkeen. Figu on loistava esimerkki "vanhan ajan" figusculptien loistosta, sillä vaikka se on täynnä pieniä yksityiskohtia ja varusesineitä, yleisilme ei kuitenkaan ole yhtään "kiireinen" tai epäselvä, kuten joillain nykyajan muovifiguilla, jotka tungetaan ihan täyteen pientä tilpehööriä. Figu oli tosi hauska maalata, ehkä mun lempparityö pitkään aikaan! Haarniska ja kasvot onnistuivat aika hyvin, lisäsin vielä pienet lakkapisarat kiiltävänmustiin silmiin. Pahannäköinen kaveri vaikka kuuluukin lojalisteihin!

Puolipitkä viitta taitaa olla jotain veteraanikessun boustailua, sillä suojaksihan siitä ei ole ihan samaan tapaan kuin tavallisesta. Tein figuun pari konversiota, kaulahuivin suojaamaan pölyltä ja muilta aavikon olosuhteilta sekä vanhasta Catachan Comm-linkista tehdyn radiorepun olalle. Vasen käsi on itseasiassa Imperial Guardin kranaatinheitinmiehen tukikäsi, johon sculptasin kyynärpään uusiksi. Konffi onnistui ihan hyvin, tarkoitus oli siis luoda fiilis, että kersantti kannattelee tai on juuri heittämässä reppua olalleen. Hihnan tein paperisuikaleesta, joka oli helppo taivuttaa olan yli ja ali.

Carcharodon-kulttuuriin kuuluvat tatuoinnit ja vähän aboriginaalien perinteistä "heraldiikkaa" muistuttavat kuviot. Päätin tehdä kersantin kasvoille pienen tatuoinnin, mutta koska silmät ja hiukset olivat mustat, olisi tumma sävy voinut tehdä yleisilmeestä tosi sekavan. Käytin siis punaista, jolloin figuun tuli kiva piristeväri ja olen myös ajatellut käyttää punaista tehostevärinä muualla armeijassa.

Toinen vastavalmistunut tarkka-ampuja on samaa maata. Sniper Soutit on sairaan siistejä figuja ja tein näihin vain pari pientä konffia koska en halua kahta samanlaista figua armeijaan (ja näitä kun on vain kaksi). Katkaisin tämän kaverin suorana seisseistä jaloista toisen ja taivutin sen astumaan vähän etumaastoon kivenlohkareen päälle. Asento on tällöin vähän dynaamisempi ja mielenkiintoisempi. Johanneksen ehdotuksesta jätin tässä figussa heinänkorret vähän lyhyemmäksi ja kieltämättä se toimii paremmin kuin pitkä norsuruoho.

Camoviitta on kääritty tiukaksi rullaksi selkään. Tarkkuuskiväärin akkukotelo roikkuu vyöllä kranaattien ja patruunoiden kera.

Tatska ja panssarin taisteluvahinkoja. Vaikka figuissa on aika paljon eri pintoja (metalliosat, vaatteet, haarniska, iho ja muut detailit) oon silti pystynyt pitämään figu illassa -maalaustahdin ihan hyvin kasassa. Armeija edistyy hiljalleen ja inspis on korkealla!
Mun ensimmäinen ebay-tilaus, eli läjä olkapanssareita saapui uusia figuja varten! Oon muuten saanut lähipiiristä hommattua lähes kaikki tarpeelliset konversio-osat ja rahaa tarvitsee sijoittaa lähinnä ajoneuvoihin kuten Stormtaloniin. Ison osan niistäkin saa tosin hommattua lahjakorteilla. Yritin myös tilata Forgelta Carcharodonien transfer-arkin, mutta erehdyksen vuoksi siitä ei tullut mitään. Pitää odotella uutta kimppatilausta!

Kolme caballeroa valmiina xnipaamaan erikoisjannut ryhmistä! Nyt avaruushait saavat päivystää keskenään ja alan itse valmistautua illan kamppailuun jäisemmässä "Shark Tankissa" San Josessa. Tänä iltana kojootteja viedään...

January 21, 2013

The grand one inch

Pääsin ilmoittautumaan Tamperelaisen Reilukerho-peliporukan organisoimaan 40k Grand Tournamentiin jo viime vuoden puolella ja sain samalla seurata intensiivistä valmistelua sivusta. Klubin Facebook-kanava kävi kuumana suunnittelun ja rakentelukuvien merkeissä. Kolmenkymmenen pelaajan turnausta varten tarvittava maasto ja pelilevyt rakennettiin esimerkiksi kokonaan alkutekijöistä pelejä varten. Tämä jo itsessään on osoitus järkkärien omistautumisesta ja ahkeruudesta.

Vastaanotto pelipaikalle saavuttaessa oli hyvä ja ainakin mulle tuli tosi tervetullut fiilis. Paikalla oli monia tuttuja maan eri kolkista ja näytti siltä, että turnaus oli herättänyt mielenkiintoa kauempanakin erikoisskenaarioillaan ja letkeäksi mainostetulla meiningillään. Omaan listaani valitsin kaksi Destroyer Lordia, kahdet Wraithit, isot Scarabit, kolme Tomb Spyderia, kaksi Annihilation bargea, kaksi pientä Immortal-ryhmää ja kahdet pienet Warriorit Night Scytheissa.

Ekan pelin pelasin Tampereen Puolenkuun Peleiltä tutun Matti Mäenpään uusittuja Dark Angeleita vastaan. Enkelien riveihin kuuluivat Belial, taktiset Terminatorit, Assault Terminatorit, Tactical Squad, Scout Squad snipereilla, Devastatorit kaikilla aseilla, Venerable Dreadnought lascannonilla, kolme Ravenwing bikea, Land Speeder Typhoon, Whirlwind sekä Land Raider. Oli hauska aloittaa turnaus jännittävää ja kokonaan maalattua armeijaa vastaan.

Ryhmityimme Hammer and Anvil -deploymentiin ja Dark Angelit aloittivat. Belial iski tarkalla teleportilla mun armeijan taakse saalistamaan Warlordia ja onnistuikin ampumaan woundin mun Destroyer lordiin ja tappamaan pari Wraithia tehostetulla tulituksella. Muu armeija tuhosi läjän Scarabeja, Land Raider sisällään Assault terminatorit ja Ravenwing bikerit kaasuttelivat eteenpäin vasemmalla laidalla. Päätin että pitäisi iskeä takaisin nyt kun Scarabeja oli vielä hengissä, että saisin lantikan pois pelistä ja spawnasin pari lisäbeissiä ryhmään ja heitin ne täyttä vauhtia kohti panssarivaunua. Toinen Destroyer lordi loikkasi Tomb Spyderien kärkeen aikeenaan vetää hämyrit taisteluun Ravenwing bikejen kanssa. Tapoin näistä yhden Annibargen tulituksella ja stunnasin Land Speederin. Muu Wraith-rintama lähti kiireen vilkkaa kohti vihollisen troop-joukkoja jättäen Belialin kauas jälkeensä mun deployment zonelle. Terminatorien kanssa diilaamiseen olisi voinut mennä liikaa aikaa ja näin sain monta sataa vastustajan pistettä toimeettomaksi, kun Belial ei voinut muuta kuin juosta henkivartijoineen mun perässä. Vaikka Spyderien kuuden tuuman charge mopoihin epäonnistui ja Scarabien piti multichargata ne ja lantikka, muutama base riitti wreckaamaan lantikan.

Kakkosvuorolla Wraithit olivatkin jo linjoissa ja alkoivat hakata trooppeja kuoliaiksi. Assault Terminatorit tekivät vastahyökkäyksen Spydereihin Ravenwing-mopojen mitellessä scarabien kanssa, mutta Destroyer lordin mindshackle scarabit ja monstrous creaturet osoittautuivat liian kovaksi palaksi. Nyt kun vihollisen vastapalloyksiköt oli aika tehokkaasti siivoiltu keskikentästä, saatoin vain yksiköiden yhteispelillä sitoa ja poimia DA-yksikön kerrallaan ja kun lentokoneet vielä saapuivat avuksi, tulittelin pari vuoroa koko armeijalla Belialin ryhmää, joka nöyrtyi viidennen tasottavalla. Avenger Host aloitti siis turnauksen wipeout-voitolla, josta sai turnauksessa vähän ylimääräisiä pisteitä.

Toisessa matsissa pelasin pöydänneljänneksistä Jouni Nummelan Grey Knighteja vastaan. Tämä oli mielenkiintoinen lista, jonka toimintaperiaate ei avautunut vain armeijalistan tavaamalla. Buildiin kuului Grand Master Mordrak aaveritareineen, Terminator Librarian, viisi ja kuusi Strike Marinea, kaksi viiden Terminatorin ryhmää, Vindicare Assassin, Dreadnought Autocannoneilla ja Psybolteilla sekä Nemesis Dreadknight liekinheittimellä ja teleporterilla. Kun vihollisen armeijassa ei vaikuttanut olevan liiemmin blasteja tai pitkän kantaman tulivoimaa, deployasin tiiviisti linjaan. Tämä kostautui heti GK:n aloittavalla, kun Mordrak Deep strikesi tarkasti mihin halusi tuoden Librarianin Warp rift-voiman mukanaan. Templaten alle jäi koko Warlordin johtama Wraith ryhmä ja osa Scarabeista, mutta heitin onnekseni initiative-testit hyvin ja menetin vain muutaman Wraithin. Sitten Necroneille tulikin kova kiire kauemmas kreisistä lieskarista ja kohti pehmeämpiä trooppeja. Nemesis Dreadknight loikkasi myös ykkösvuorolla keskikenttään, mutta liekitti onneksi Wraitheja Scarabien sijasta. Rynnäköin tämän kimppuun muutamalla Wraithilla ja kahdella Destroyer Lordilla ja Dreadknight löi itsensä hengiltä.

Mordrakin ympärille ilmiintyi lisää Terminatoreita ja mun depoalue oli pian GK:n hallussa. Pelasin kuitenkin samalla tavalla kuin edellisessäkin pelissä ja juoksin vain kaikella vastustajan päätyyn riehumaan, kun todellista vastusta ei ollut. Night Scythet tuhosivat saapuessaan Dreadnoughtin ja Scarabien aalto velloi Strike squadien yli, joskin pysähtyi muutamaksi kierrokseksi sitkeästi väistelleeseen Vindicare assassiniin. Seiskavuorolle venynyt peli olikin ihan hullu maratoni, sillä ehdin käydä tappamassa kaikki joukot vihollisen deployment zonelta ja sitten palata vielä omalleni haastamaan kootuin joukoin Grey Knightit lähitaistelussa. Kun pääsin keskittämään Annihilation Bargejen ja lentokoneiden tulituksen, alkoivat terminaattoripanssaritkin murtua ja tuhosin yhden ryhmän kokonaan ampumalla. Destroyer Lordien johtamat Wraithit tuhosivat toiset Terminatorit parissa rundissa, mutta Mordrak oli edelleen käpälämäessä kohti vasempaa laitaa. Sain sen kimppuun ajoissa pari Wraithia ja Scarabit ja tulituksen riuduttama ryhmä joutuikin koville. Wipeout-voitto jäi lopulta kiinni yksiwoundisesta Librarianista ja yksiwoundisesta Suurmestarista, kun en aivan onnistunut listimään GK-komentajia. Sain kuitenkin kaikki muut voittoehdot haltuuni.

Viimeinen matsi oli viime vuoden ETC-joukkueeseen kuulunutta Joona Knornia ja tämän Grey Knights + Necrons allianssia vastaan. Listaan kuuluivat Grand Master, Torquemada Coteaz, 10 Paladinia, muutama pieni Acolyyttitiimi, Chimera, Destroyer Lord, 6 Wraithia, Annihilation barge ja 5 Immortalia Night Scythessa. Viheliäinen lista, kun se oli vähän kuin pelaisi mirror matchin, paitsi että vihollisella on vielä kymmenen Paladinia, jotka on aina tuskainen haastaja. Matsissa oli kyse Dawn of Warista neljällä keskiviivalle sijoitetulla objektiivilla. Jouduin menemään vielä ensin ja deployasin joukot molempiin laitoihin niin, että Paladinien ja muiden yksiköiden olisi vaikeampaa vaikuttaa juuri siihen yksikköön johon haluaisivat ja Joonan pitäisi myös levittää armeijaansa. Scarabit ja Spyderit deployasin aika lähelle omaa linjaani kukkulan taakse. Joona laittoi Paladinit johtajineen keskelle, Wraithit ja Bargen musta katsottuna oikealle ja loput yksiköt reserviin.

Aloin kasvattaa Scarabilauttaa kukkulan takana ja lähetin Wraithit laitoja halaillen kiertämään hiljalleen vastustajan selustaan. Mun Annihilation barge koitti tsägätellä hull pointeja Joonan vastaavasta, mutta kutosia ei pyörinyt. Omallaan Joona vastasi siirtämällä Paladineja vasempaan ja ampumalla rikki pari Wraithia. Tämän omat Wraithit Lordin johtamina tuuttasivat keskikenttään pienen kristallin taakse. Mun vuorolla loikkasin osumaa ottaneista Wraitheista Destrolordilla Scarabeihin Wraithien jatkaessa matkaa ison kukkulan taakse saavuttaen lähes Joonan depon. Tämän ajatuksena oli hakea linebreakeria, ahdistaa kentälle saapuvia nöyhtätrooppeja ja kokeilla, saisinko Paladinit kääntymään takaisin mikä olisi ollut tuhoisaa Joonan etenemiselle. Ammuin koko armeijan Joonan Wraitheihin ja tein yhden woundin Lordiin ja tapoin pari Wraithia.

Paladinit eivät menneet halpaan vaan jatkoivat tällä kertaa vähän oikealle siirtyen ja ampuivat mun vähän lähemmäksi keskustaa tullutta Annihilation bargea, joka kuitenkin jäi yhteen hull pointiin. Joonan muut unitit ampuivat mun oikean laidan Wraitheja. Unohdin julistaa look out sirit ja Destrolordi otti pari haavaa sisään ja menetin myös Wraithin. Joonan Wraithit taas jatkoivat matkaa uhaten mun laidalla seisovia trooppeja, mutta eivät onnistuneet noin kymmenen tuuman chargessa. Sain siis tilaisuuden ampua näitä taas kaikella, mutta Lordi jäi henkiin ja kävi niistämässä mun yhdet Immortalit kuoliaiksi. Mid-gamen vuorot ovat vähän utuisia, mutta otin First Bloodin kentälle saapuneesta Chimerasta ja mun selustaan uineet Wraithit kävivät tappamassa sieltä jalkautuneet Acolytet. Grand Master irtosi haastamaan Wraithit ja jäimme jumiin combatiin. Joona ampui keskitetyllä tulituksella mun Night Scythen alas, mutta toinen jatkoi matkaa tiputtaen aiemmin kyytiin hypänneen Destroyer Lordin objektiiville. Pelin jännimmät hetket käytiin vitosvuoron tuntumassa, kun mun kahdenkymmenen viiden swarmin lautta singahti kohti Paladineja. Jätin niiden perään pitkät hännät aikeenani hävitä combat niin, että Paladinit joutuisivat pilettämään pois objektiiveilta. Suunnitelma toimi hyvin ja Joonan vielä unohtaessa Presciencen Palat imeytyivät objektiiveilta. Peli kuitenkin jatkui ja jouduin heittämään tappeluun vielä Tomb Spyderit ja Grand Masterista Warlordin hakeneet Wraithit. Kutosvuoro antoi mulle kuitenkin aikaa napata Immortaleilla ja reservistä saapuneilla Warrioreilla, (joihin lordi liittyi tuomaan lisäulottuvuutta) pari objektiivia ja ottaa myös nurkkaobjektiivi haltuun. Peli jatkui dramaattisesti loppuun saakka, kun mun yksiwoundinen Destroyer lord kuoli Joonan Immortalien overwatchiin ja tämän onnistui voittaa nurkkaobjektiivi itselleen näiden ajettua lähiksessä mun Warriorit tiehensä kohteelta. Paladinit eivät kuitenkaan ehtineet ajoissa objektiiville, jonka scoraakseen siinä piti skenaarion mukaan olla base contactissa ja voitin objet 2-1. Lisäksi mulla oli Linebreaker ja First Blood tasapeliksi kääntyneen Slay the Warlordin lisäksi, joten voitin matsin pelipistein 8000-2000. Hyvä peli!

Kaiken kaikkiaan turnaus oli tosi kiva kokemus ja kokonaisuutena onnistunut, olin myös tyytyväinen omaan menestykseen (annoinhan vastustajille yhteensä 30 000 mahdollisesta pisteestä 2000). Swissin puuttuminen oli kuitenkin aika kurja juttu, sillä vaikka kuinka pelattaisiin rennolla meiningillä, on pelaajat silti eritasoisia ja turnauksessa on kuitenkin pohjimmiltaan kyse kilpailusta. Nyt sattui ihan hulluja tilanteita, kuten mun kakkosvastustaja Jounille, kun tämä joutui aina pelaamaan tosi vaikeaan matsiin vaikka oli jäänyt edellisessä nollille. Turnauksen kärkeen sijoittuneille taas kävin samoin ja helpot matsit läpsimällä irtosi turnausvoitto. Touhu tuntui vähän satunnaiselta ja ehdin jo miettiä, että jos peliparit arvotaan, voisi palkinnotkin melkein arpoa ja pelata vain sijoituksista.

Tämä oli kuitenkin pitkälti ainoa miinus mun turnauskokemuksessa, sillä kaikki muu oli oivallista. Tykkäsin ihan satasella talkoohengessä toteutetusta hienosta ilmapiiristä, harvoin turnauksissa tulee kukaan kysymään, saisiko olla kahvia tai tekee toastin valitsemillasi täytteillä tilauksesta. Iso käsi siis järjestäjille ja ahkerille tukijoukoille!! Kaikilla myös vaikutti olevan tosi hauskaa ja myös palaute muusta kuin parituksesta tuntuu olleen positiivista. Joku myös kommentoi maastoja, jotka mun mielestä oli aivan hyvät ja kilpapelaamiseen sopivat etenkin area terrainiksi laskettuna. Lisävaihtelu ja eri maastotyypit eivät tietenkään olisi pahitteeksi, mutta näitähän voi rakentaa lisää ajan myötä. Myös turnausta varten tilatut ja Puolenkuun Pelien ja Moido Gamesin sponsoroimat palkinnot olivat hyvät ja oli hauskaa, että niitä jaettiin myös kärkikolmikon ulkopuolelle. Loistava setti siis, alla vielä pari ehdotusta jatkoon:


     - Swiss-paritus käyttöön, ohjelman löytää varmasti kyselemällä tai etsimällä.
     - Kolmen tunnin peliaika oli hyvä, vähempi käy listasta ja kokemuksesta riippuen lyhkäiseksi. Jos tuntuu, että paritus vaatii lisäaikaa, kylmästi vain aloitusajankohta aikaisemmaksi.
     - Maalauspalkinnon tulisi olla maalauspalkinto, siitä ei mun mielestä ole tarpeen jakaa ylimääräisiä pelipisteitä.
     - Wipeout-voiton pitäisi olla saman arvoinen kuin tavallinen objektiiveilla saavutettu massacre.
     - Maastosijoittelussa kappaleet lähemmäksi keskustaa ja poispäin nurkista. Mahdollisuuksien mukaan lisää eri maastotyyppejä mukaan, sillä armeijoilla on paljon esimerkiksi raunioihin tai metsiin liittyviä erikoissääntöjä.
     - Skenaariot oli mun mielestä ihan hyvät, sillä kaikki pystyy pelaamaan vähän erikoisempia tehtäviä, mutta ne houkuttelevat joitakin pelaajia mukaan ihan erityisesti. Vähän siirtyvät objektiivit ei ainakaan mun pelikokemuksia häirinneet mitenkään.

Tulemme uudelleen! Kiitokset vielä reiluille vastustajille, järkkäreille ja tukijoukoille hyvästä turnauksesta! Kakku oli sairaan hyvää!

Antti Natusen kultadynastian blingcronit käyttivät tavanomaisten yksiköiden lisäksi myös isompia Troop-ryhmiä.
Ryhmiä johtivat Overlordit.
Turnauksen kärkeen sijoittui tosi näppärästi maalattu Tzeentch-teemainen demoniarmeija. Blue Scribes oli hauska näky turnauskentillä.
Tau Imperiumin joukkoja oli mukana parissakin listassa.

Siistit mallit nosti kovasti omaa Tau-hiittiä. Codexia on kai jo lupailtu tälle vuodelle ja odottelemme Ollin kanssa, että saamme järjestää Tauantai-armeijanrakennustyöpajan jonain kesäisenä viikonloppuna.
Mylly käynnissä. Tummaäsvyinen örkkiarmeija oli livenä vaikuttava ilmestys, mutta pelitila oli valokuvaamiseen hiukan hämärä.
Mahtavasti keräilty ja monella tapaa klassinen IG-armeija etenee Leman Russien varjossa punaisella aavikolla.

Cadian Precision!

Battle Tank rymistelee mystisten kristallien hehkussa.
Angel Guardin raskasta tulitukea.

Kuuluisan armeijan komentaja.

Antti Halosen Heavy bolter-Speederit zoomailivat aavikon yllä. Kohtasin vihreät Space Wolffit Turku Fanaticissa viime vuonna.

Tampereen Puolenkuun Pelien massipäällikkö Juhani oli mukana turnauksessa aiheuttamassa sekasortoa ja hävitystä Red Corsaireillaan, joihin oli liittynyt pahamaineinen Heldrake!

Lohikäärmeen ja Obliteratorien yhteistoiminta taisi nostaa pari kertaa pelaajan suupielet hymyyn.
Liftasin kyydin Eurocheese-tiimin iskuryhmältä. Jesse pelasi turnauksessa Grey Knighteja, Aleksi Space Marineita Space Wolffien kera ja Joona Necrons + Grey Knight liittoumaa.

Jessen terminaattorijoukkoja ja inkvisiittori Coteaz.

Siisti, teemanmukainen ja tunnelmallinen Ultramarine-armeija kiinnitti mun  huomion. Hauska nähdä klassisia kokoonpanoja hienosti toteutettuina!

Ensimmäisen komppanian ylpeydet.

Khorne-teemaisen Chaos-armeijan nostalginen liittolaisosasto.

Häikäilemättömiä kultisteja.

Terminatorit piiput kuumina.

Turnausjärjestäjät Riku ja Samuli olivat nähneet hurjan vaivan tapahtuman kulisseissa ja pääsivät viimein nauttimaan peleistä ja työnsä hedelmistä.

Maastot oli taidolla väsättyjä ja niissä oli paljon henkilökohtaista visiota mukana. Pitää ottaa vinkit käyttöön omissakin projekteissa!

PKP:n myymäläpäällikkö Kari antoi tekemämme Destroyer Lordin lainaksi turnausta varten.
Avenger Host on neljän pelin jälkeen peittoamaton vuonna 2013! The Yellow king's realm expands...