September 26, 2013

Waaagh Week: Greenhide Retro

Örkkiviikko jatkuu klassikoiden parissa! War Headin örkkikingi Hese jalkautui Fight Clubille muutaman teemaviikkoamme varten maalaamansa vanhuksen kanssa. Wanhan ajan vihernahat on tyyliltään nykymenosta poikkeavia, mut niissä on ihan oma viehätyksensä ja tavallaan jotenkin aidompi viba. Figut ei yritä liikaa, kuten monilla 2010-luvun megalomaanisilla muovikiteilla on tapana, vaan ovat rehellisesti omat vaatimattomat itsensä makeine yksityiskohtineen. Avaruusörkkien historia juontaa kauas ja matkalle mahtuu jos jonkinmoista tyylisuuntaa ja teemaa. Tällä viikolla vaalitaan just näitä vihreitä arvoja!




Space Orkit, tai nykyään ihan vain Orkit, ovat piinanneet ihmisten imperiumia aina alusta asti. Örkit ovat olleet monessa mukana ja toimittaneet ihmiskunnan arkkivihollisen virkaa sekä mikä tärkeintä, tuoneet muuten niin synkkään maailmaan vähän huumoria! Örkkien oma tarina on kuitenkin muuttunut matkalla melkoisesti. Rogue Traderin alkuaikoina Space Orks olivat hyvinkin ihmisten kaltaisia ja loivat kauppasuhteita sekä useita planeettoja käsittäviä valtakuntia. Myös nykyään pelkästään orjan virkaan alennetut Gretchinit hallitsivat omia sektoreitaan, tietysti vain jos paikalla ei ollut örkkejä.

Kehitys on näkynyt hauskasti myös eri aikakausien miniatyyreissä. Vanhempia figuja katsellessa tulee usein mieleen, että moinen meininki ei oikein sopisi nykyiseen fluffin. Tästä hyvänä esimerkkinä olisivat Rogue Trader -ajan örkit Plasma guneilla varustettuina tai Power armoureihin sonnustautuneina. Myös soturien taidot kuvastivat kehittyneempää, mutta fyysisesti nykyisiä örkkejä heikompaa rotua mikä sopi sen aikaisiin figuihin loistavasti. Sääntöihin emme kuitenkaan tässä artikkelissa enempää mene sillä aiheenamme on nimenomaan tutustua örkkien ulkomuotoon, varustukseen ja muutokseen vuosien varrella.

Päätimme tehdä örkkiviikon kunniaksi pienen katsauksen menneeseen hiukan taannoisen Orc Size Comparisonin tapaan! Aloitetaan siitä iäkkäimmästä...

Tässä on se aito ja alkuperäinen Space Orc 80-luvulta.  Huomaa kirjoitusmuoto Orc nykyisen Ork sijasta. Tässä kaverissa on aikalailla erilainen fiilis kun nykyisissä. Örkin olemus on enemmän tuntematonta tutkiva avaruusseikkailija kun mieletön barbaari. Mielenkiintoisia yksityiskohtia löytyy vaikka millä mitalla kuten hengityslaite, headset ja arvomerkit käsissä. Erityisesti pidän örkin apinamaisesta asennosta, maata laahaavasta kädestä ja päättäväisestä katseesta jotka tuovat örkkeihin liitettyä alkukantaista voimaa. 
Vaikka örkin ase on nykymalleihin verrattuna huomattavan pieni ei voi yrityksen puutteesta syyttää; kaksi piippua, kaksi lipasta ja kaksi kirveen terää luulisi hoitavan homman! Tämä seikkailija kantaa mukanaan myös käsikranaattia, pistoolia ja veistä joten mistään pasifistisesta tutkimusretkestä ei varmasti ole kyse. Vanhan ajan kantikas base on myös sitä itseään.

Seuraavaksi vuorossa on Rogue Trader Space Ork vuodelta 1988. Tämä vihreä irvileuka on lähtenyt sotaan hymyn ja plasmakiväärin kera. Varustus on myös uutta tyyliä, pussihousut ja maiharit tuovat sopivaa sotilaallisuutta olemukseen ja tämän aikaisilla örkeillä oli usein päällään myös suojaliivi. Päässä olevan pottakypärän en usko tuovan muuta kun huumoriarvoa. Edeltäjästään poiketen tää on aika suoraselkäinen kaveri.

Warhammer 40k 2nd edition (1993) box setissä mukana tuleva muoviörkki on tuttu varmasti suurimmalle osalle harrastajia, sillä näitä sarvipäitä näkee edelleen pelikäytössä kuten myyntipalstoillakin. Kakkosedikassa örkit alkoivat suuntautumaan selkeämmin eri klaaneihin ja tämä figu edustaa Goff-klaania. Klaanilleen tyypillisiä elementtejä noudatetaan viimeisen päälle, ylisuuret sarvet, lähitaisteluvarustus ja klaanin heraldiikka on kaikki edustettuna tässä taistelijassa. Sana Gof tarkoittaa örkkislangilla mm. sotaisaa, piikikästä ja mustaa joten säälimättömistä sotureista on kyse. Tyyliltään 90 -luvun alkupuolen örkit lähtivät hieman sarjakuvamaisempaan suuntaan ja hymy kulki mukana lähes 2000-luvun taitteeseen asti. 

Tämä örkki on myös Rogue Traderin ja 2nd editionin taitteesta. Kaikki edikalle ominaiset piirteet löytyvät myös tästä figusta. Snakebite-klaanin alkukantaisena soturina pukeutumistyyli koostuu lähinnä eläinten taljoista. Siistinä yksityiskohtana käärmettä muistuttava vyönsolki! Tälläiset miniatyyrit luovat mielestäni hyvin 40K:n valtavan maailman monipuolisuuden tunnetta ja vaivaa jota jokaisen soturin yksilöllistämiseen on käytetty on pakko arvostaa. 

Jatketaan kakkosedikan alun parissa vielä yhden Evil Sunz Nobin verran. Tällä äijällä ei tosin ole alkuperäiset kädet vaan nykymallisen Sluggaboyn oikea ja muovisen Black orcin vasuri. Mielestäni aika hyvin sopivat! Klaania tunnustetaan jälleen mahtavalla vyöllä, mutta tästä kaverista näkee myös varakkuuden ja aseman tuomat edut mm. kultaisten kasvolävistysten ja hulppean takin muodossa. Örkki on ottanut osumaa vasempaan silmäänsä, tai sitten käyttää metallista "silmälappua" ihan turhamaisuuttaan, kumpikin vaihtoehto kuulostaa mahdolliselta. 

Gorkamorka Yoof (1997). Games Workshopin hauskimpiin ja varmasti arvaamattomimpiin peleihin kuuluva Gorkamorka vei pelaajat keskelle örkkien sisällissotien, ryöstöretkien ja baaritappeluiden riivaamaa kulttuuria. Tämä siisti figu esittää nuorta, vasta palvelukseen astunutta örkkiä. Huomattavasti aikaisempia nälkiintyneempi ulkonäkö ja huonot varusteet kuvastavat hyvin vähäisempien örkkiherrojen varikoilta ja baareista pakkovärvättyjä palvelijoita. Gorkamorka-peliin on myös valmistettu kokeneempia örkkipoikia esittäviä hahmoja, mutta ne eivät paljoa ulkonäöltään eroa, paidan ovat saaneet. Siistinä yksityiskohtana kaikista aikaisemmista ja myöhemmistä malleista eroavat aseet!

Uudempaa tuotantoa edustava muovinen Ork Boy. Tämänkaltaiset soturit ovat talloneet verisiä taistelukenttiä nyt jo yli kymmenen vuotta. Ork Boyz boxista sisältää paljon monipuolisia osia joilla saat jokaisesta örkistä erilaisen joten vaihtoehtoja löytyy! Persoonallinen pää löytyy Ork Warbiker Mob -paketista. Selkävaivoja tuottava kävelyasento on tullut jäädäkseen ja enää harvat örkit kulkevat suorina. Varustusta on aiempia malleja vähemmän, paidat ovat hihattomia ja panssarin virkaa toimittaa yleensä vain henkseleistä roikkuva metallilevy rinnan päällä. Aseet ja lihakset sen sijaan ovat kasvaneet huomattavasti, jos tämä örkki ottaisi minkä tahansa edeltäjänsä kanssa kädenvääntöä olisi tulos selvä! Lihakirves on melkein miehen mittainen ja pistooli menisi helposti lyömäaseesta. 

























Alle vielä pari fiilistelykuvaa maastoissa. Sain maalattua örkkiviikon kunniaksi pari ihan uutta figua klassikkoörkkikokoelmaani ja mobien kasvaminen tuntuu aina hyvältä. Kuvassa on vihamielisiä planeettoja kartoittavia avaruuspukuisia seikkailijoita. Oikealla seisova soturi on aseistautunut Plasmapistoolilla ja suojanaan tällä on alkukantainen Power armour!

Evil Sunz Nob pysähtyi poseeraamaan.

Maalasin pomon selkään klaanille ominaista ikonografiaa.

Örkkivanhus näyttää nuoremmalle polvelle miten hangaareita vallataan.

Bad moon Warphead 90-luvun alusta on makeimpia lisäyksiä kokoelmaani hetkeen. Taikuri on puettu narrin vaatteisiin joissa on kulkusia, Weirdboyt ovat kai niin vaarallisia että boyzit haluavat tietää missä sekopää menee.


Warpheadin pääkoppaan kerääntyy arvaamatonta psyykkistä energiaa... Mitähän seuraavaksi tapahtuu?

WAAAAAGH! Hese kuittaa tältä erää, mutta örkkiviikko jatkuu!

2 comments:

  1. Voi pojat mikä nostalgiatrippi, meinaa tippa tulla linssiin. Evil Sunz nob ja maalaamaton Snakebite ennen sitä on muuten julkaistu Rogue Traderin puolella. Kyseinen nobi oli ekoja 40k-örkkifigujani, joita ala-asteikäisenä yoofina tarttui Turun fantsusta jokunen blisteri mukaan. :)

    ReplyDelete
  2. Örkkihistorian lyhyt oppimäärä; mielenkiintoinen juttu!

    ReplyDelete