October 28, 2013

Cronslaught



Ennen kuin laukkuja ehti vielä edes perjantaina Saksasta palattuani purkaa, tuli mulle ja ruosteisille Necroneille lähtö Turkuun Ordo Aboensiksen perinteiseen syysturnaukseen. Turku Fanaticit ovat Suomen turnausvuoden yksiä päätapahtumia, sillä ne keräävät kokoon hyvän määrän pelaajia useampaankin peliin, järjestelyt ovat laadukkaat ja kaksipäiväinen turnaus on riittävän pitkä seulomaan jyviä akanoista. Tästä syystä siitä on hyötyä myös ETC-maajoukkueen valintaprosessin kannalta, sillä tiimiin hakevien pelaajien on paras antaa näyttöjä juuri kovatasoisissa turnauksissa menestymällä.

Mun listavalintaa ohjasi tietty muutoshakuisuus, sillä halusin tasapainoisen Imotekh-listan jälkeen kokeilla jotain suoraviivaisempaa. Lisäksi lisääntynyt Eldar- ja Tau-painotteisuus kannustaa vähän mukautumaan nykyiseen tulimyrskyyn sopivalla armeijalla. Kesän ETC-listasta putosivat siis Stormlord ja Destroyer Lord, Cryptek ja Annihilation Barget siinä missä tilalle tuli lisää Tomb Spydereitä ja Overlordeja Command Bargeissa. Tykkäsin "komentoparkeista" jo 2012 Ropeconissa ja ETC-joukkueeseen valittu Eetu Peltola oli nyttemmin suoritetuissa testeissään todennut ne aika näppäriksi laitteiksi nykymetaan.

Tuloksena oli aggressiivinen lista, joka haluaa monesti pelata Necroneille epätyypillisesti ekaa vuoroa ja jonka ideana on laittaa mahdollisimman raskas paine vihollisen etulinjaan heti ykkösvuorolla. Suurin osa armeijasta on rynnäkkökantamalla kakkosvuorolla ja viholliselle tulisi jäädä mahdollisimman vähän reagointiaikaa. Lisäksi paljon reserveitä pelaava armeija voi kevyellä table presencella olla target prioritynsa kanssa aika köysissä nopeasti liikkuvaa assault-armeijaa vastaan.

PLAYER: Teemu Valve
ARMY PRIMARY DETACHMENT CODEX: Necrons

HQ1 - Warlord : Necron Overlord, Warscythe, Sempiternal Weave, Mindshackle Scarabs, Transport 1 [130]
HQ2: Necron Overlord, Warscythe, Sempiternal Weave, Mindshackle Scarabs, Transport 2 [130]

Troop1: 5 Necron Warriors, Transport 3 [65]
Troop2: 5 Necron Warriors, Transport 4 [65]
Troop3: 5 Necron Warriors [65]
Troop4: 5 Necron Warriors [65]

FA1: 6 Canoptek Scarab Swarms [90]
FA2: 6 Canoptek Wraiths, Particle Caster [215]
FA3: 6 Canoptek Wraiths, Particle Caster [215]

HS1: 3 Canoptek Tomb Spyders [150]
HS2: 3 Canoptek Tomb Spyders [150]
HS3: 3 Canoptek Tomb Spyders [150]

Transport1: Catacomb Command Barge [80]
Transport2: Catacomb Command Barge [80]
Transport3: Night Scythe [100]
Transport4: Night Scythe [100]

ARMY TOTAL: 1850



Ekan taistelun vastustajana toimi Tuomas Toimelan Mariiniallianssi, johon kuuluivat Rune Priest, kolme Grey Hunter-ryhmää, kolme Long Fang-ryhmää, kolme Lone Wolfia susineen, Mephiston, kymmenen Assault Marinea hyppyrepuilla, Stormraven Gunship ja Bastion Quad-gunilla. Matchup oli sikäli mielenkiintoinen, että Tuomaksen tulivoimaa vastaan ei voinut oikein jäädä lojumaan omalle depolle, mutta Mephiston ja Lone Wolffit toimittivat Kill point -tehtävässä aika kovaa vastapallon virkaa. Refused flankilla lähdettiin kuitenkin aika täysii päälle ja syötettiin toiseen sivustaan Wraitheja syötiksi. Tuomas eteni Mephistonilla ja Lonareilla toisella sivustalla ja ampui muutaman Wraithin tiehensä ja teki pari woundia Tomb Spydereihin.

Kakkosvuorolla Scarabit chargasivat Wraithien kanssa ensimmäiset yksiköt, tuhosin Swarmeilla Bastionin ja niiden ja Wraithien yhteispelillä First Bloodin yhdestä Grey Hunter -ryhmästä. Myös Command Barget chargasivat huventamaan Long Fangeja nurkan rauniosta. Mephiston käänsi kelkkansa keskustaan ja rynnäköi Scarab-hordeen tappaen ison läjän baseja.  Myös Stormraven saapui kehiin, muttei tehnyt dramaattista tulosta. Mun kolmosella tulin Night Scytheilla sisään ja tuhosin Stormravenin, Overlord taas kävi näyttämässä Mindshackle Scarabeja Mephistonille, joka miekka-asevalinnasta huolimatta seivästi itsensä hengiltä. Tämä oli matsin käännekohta, sillä Tuomaksella alkoi loppua liikkuvuus kesken ja nyt Spyderit pääsivät etenemään ilman pelkoa Force Weaponista. Jonnekin nurkkaan Deep strikesi Assault Marineita, mutta siivoilin pöydän puhtaaksi Objektiiveista ja ukoista muutamaa Grey Hunteria lukuunottamatta.

Päivän toinen ottelu oli viime vuoden ETC-tiimin Tau-pelaaja Joonas Nevaa vastaan. Joonaksella oli tällä kertaa Tau Commander, kolme Riptidea, viisi Kroottiryhmää, pari Sky Rayta, Farseer, pari Jetbike-ryhmää, viisi Warp Spideria ja Wraithknight. Matsiin lähdettiin samalla otteella kuin edelliseenkin, Necronit lähtöviivalle ja pillinvihellyksestä täysiä päälle. Ekan vuoron hyvät juoksuheitot tekivät asetelmasta vielä vähän tukalamman Joonakselle.

Joonaksen ampuminen ei ollut ihan älytön, pari Riptidea keitti overchargensa ja taisin menettää muutamat Wraithit molemmista ryhmistä. Wraithknight päätti chargata eteenpäin sitomaan Scarabit pois mun käytöstä. Assault phasessa Riptidet myös hyppäsivät Farseerin kanssa keskikentän impassable-pilareiden päälle, jotta en voisi assaultoida niitä maajoukoilla. Omalla vuorollani pääsin kuitenkin hajottamaan Warp Spiderit, pari Kroottijengiä ja sisään reunasta uineella Night Scythella Joonaksen nurkkaan pysäköineen Sky Rayn. Tajusimme tässä vaiheessa pelanneemme väärin Wraithknight-combatin loppumisen, joten backtrackasimme mun vuorolla takaisin muistinvaraiseen alkuperäisasetelmaan ja jatkoimme tästä yhteisymmärryksessä. Hogasin myös, että jättämällä käyttämättä Jump packeja Wraitheilla movementissa niillä saisi tavoitettua impassablen päälle loikanneet Riptidet. Wraith-ryhmän ja Command bargejen yhteischarge tappoikin Farseerin ja toisen Riptiden.

Toiseen nurkkaan pakitellut Joonas toi outflank-Krooteja uhkaamaan mun basea, mutta tässä vaiheessa ei oikein enää pelannut voitosta. Vaikka siivosin Krootit pois ja tuhosin vielä toisenkin Sky Rayn Night Scytheilla, oli Joonaksella tasoittava ryöstövuoro. Eldar Jetbiket on sen verran liukkaita, että ne ehtivät vuorausyrityksistä huolimatta objeille, kun Riptidet ampuivat pois pari kriittistä Warrioria "suojamuurista". Joonas sai siis mun beissin kontestoitua, molemmilla oli yksi objektiivi, molemmilla Linebreaker, kummallakaan ei Warlordia ja mulla First Blood, voitin siis pienellä marginaalilla 11-9. Tarkemmalla pelillä tai ottelun jatkuessa tilanne olisi ehkä kallistunut enemmän mun suuntaan.

Kolmannessa pelissä kannoin figut otteluun Matti Perlisen Necroneita ja Grey Knighteja vastaan. Big guns-matsissa vastapuolelle järjestyivät Destroyer Lord, kuusi Wraithia, neljä Night Scythea Warrioreilla, kolme Annihilation Bargea, Coteaz, pari Plasma-Acolytea Razorbackissa, Venerable Rifleman ja tavallinen Rifleman. Saatoin kämmätä, kun annoin yöhön luottaen aloituksen pois, Matti ajeli kaikilla Bargeilla 12" eteenpäin ja ampui First Bloodin yksistä Wraitheista. I should've known better, omaa lääkettä alkoi kaatua kurkusta alas.

Tiesin että kohta mestoille alkaa saapua lentokoneita, joten Scarabit oli Area terrainittomalla pöydällä investoitava johonkin ja lähdin hakemaan niillä Big Guns -pisteen Annibargesta. Selvinneet Wraithit jemmasin etenevien Tomb Spyderien taakse suojaan Matin Wraithien chargelta. Command Barget lensivät toiseen sivustaan kohti Coteazin Razorbackia ja yhtä Annihilation Bargea. Scarabit söivät Bargen ja jäivät avoimelle Matin Wraithien chargattavaksi. Lentsikoita tuli sisään ja ne antoivat Wraitheille suojatulta ja kakkosen aloittavalla poistin kaikki Scarabit, jes. Matti ampui myös Venerablella kilvet pois boostanneesta Command Bargesta ja yksi Annibarge viimeisteli sen tasarahalla. Aloitin oman vuoroni löytämällä kotiobjeltani pommin, Night Scytheja ei kuulunut. Vaihdoimme viereisellä pöydällä pelaavan Teemu Juseliuksen kanssa katseita, kummankin peli taisi edetä peruutusvaihteella ja kumit puhjenneena.

Heitin kaikki Tomb Spyderit ja Wraithit keskikenttään painimaan Matin Wraithien ja Destroyer Lordin kanssa, yksi Spyder-ryhmä feilasi Chargen. Selvinnyt Command Barge ajoi Razorbackista poistuneeseen Coteazin ryhmään, tapoin Impact Hiteilla ja Overlordilla kaksi Acolytea, minkä jälkeen Coteaz löi vasaralla Overlordin paskaksi. Warlord-Overlord taas viipaloi vieressä Razorbackin pois kuvioista, räjäytti sen ja jäi avoimelle Dreadnoughtien ja Plasma gunien ammuttavaksi. Matti lähti kuitenkin perääntymään, mistä sain hyvän breikin kun Tomb Spyderit ja mun Wraithit nousivat niskan päälle keskustan painimatsissa ja sain koko armeijan irti. Toin Warrioreita kotipään objektiiveille, tuhosin pari Night Scythea ja matsin alkoi näyttää paremmalta. Aika oli lopussa, joten sovimme vitosvuoron viimeiseksi, tasoittavalla sain pidettyä oman pommi-objektiivini, contestoitua keskustan objet, tuhottua kaikki Heavy Supportit ja otettua Linebreakerin yhdellä Spyderillä. Matsi päättyi muistaakseni 16-4, mut olipa kuumotusta kerrakseen.



Sunnuntain ekassa matsissa mun piti pelata Antero Latikan droppimarineita vastaan, mutta kaveri ei päässyt paikalle ja kannoin figut varapelaajana toiminutta turnausjärjestäjä Malkuthia vastaan. Match up oli listavertailussa (2x Overlord + Command Barge, 3x Annihilation Barge, 2x Ghost Ark, 4x Night Scythe, 4x Harbinger of Destruction, 6x Warriors) mulle edullinen, skenaario ehkä vähän tasaisempi. Vauhdikkaan alun jälkeen peli alkoi kyllä mennä rajusti mun suuntaan, kun lähes kaikki, mihin vain sain figun kiinni hajosi ensiyrittämällä ja ekan vuoron tulituksen jälkeen Malkuthin vastatoimet olivat lähinnä Overwatchia. Parasta oli, kun Wraith ampui pistoolilla Night Scythen taivaalta! Laurilla oli pari hyvää peliliikettä, kuten Command Bargen uhraaminen Wraithien divertaamiseen ja sitten ulostautuneen Overlordin pelastaminen Night Scythella, mutta mun board controllista johtuen Lauri ei oikein päässyt missään vaiheessa pelaamaan skenaariota. Hyvä peli ja yhteinen oppitunti päättyi nelosvuoron lopuksi Laurin heittäessä pyyhkeen kehään.

Vikan matsin vastustaja oli Antti Natusen Tau+Space Marines. Antti deployasi Aegiksen taakse Tiguriuksen, pienen Tactical Squadin, Scoutit Telionin kanssa, muutaman Grav-gun moottoripyörän, Thunderfire Cannonin, Tau Commanderin, pari Riptidea, pari Sky Rayta, Broadsidet Missile Droneilla ja outflank-reserviin kaksi Kroottiryhmää. Tigurius heitti myös Biomancysta Enfeeblen, mikä oli aika myrkyllinen juttu. Antti onneksi deposi Tiguriuksen tosi kauas, joten sain Antin siezen feilattua edetä tosi pitkälle "turvallisesti". Toinen Wraith-ryhmä oli myös kokonaan poissa Tiguriuksen näkyvistä raunionurkan vuoksi. Toisen Command Bargen turbosin ihan Antin naamalle.

Tau vastasi kevyesti ampumalla pois läjän Scarabeja, kaikki kaksitoista Wraithia ja levittämällä vähän muodostelmaansa. Tigurius myös liittyi Broadsideihin jakamaan täyden bs:n overwatchia. Mun kakkosella sain holokaustista johtuen spawnattua vain pari Scarabia ja heitin ne tappelemaan viiden Tactical Marinen kanssa. Jätin swarmeista pitkän hännän minimoiden tappelevien figujen määrän niin, etten irtoaisi tappelusta vielä omalla vuorollani. Sain yhden Night Scythen sisään ja lensin sen aika rohkeasti keskelle kenttää ampumaan Antin prätkät. Ennen Movement phasen loppua tapoin Command Bargen sweep attack precision strikella Telionin Quad-gunin puikoista, joten Skyfire Overwatchia ei tullut. Sama Command barge myös chargasi Tiguriuksen Broadsideihin, missä olisi ollut aika kova potentiaali kääntää peli; voitin combatin kolmella ja Antin piti mun Warlord traitin vuoksi käyttää moraalitestiin Dronen leadershipia. Kaveri kuitenkin passasi nelosen checkin ja pysyi Broadsideilla ja Tiguriuksella pöydällä. Scarabit kuitenkin jäivät combatiin kuten olin suunnitellut ja jäljelle jäi kaksi panttivankimariinia.

Antti ampui Tomb Spydereita ja toisen Command Bargen sekä toi outflankista mun kotipään objektiiville Krooteja haastamaan mun camppaavat Warriorit. Näiden tuliylläköstä jäi kuitenkin henkiin yksi maihin mennyt Warru, joka onnistui moraalin ja kolme Reanimation-heittoa. Broadsidet ampuivat ja hakkasivat Command bargen hengiltä ja Tigurius seivästi kepakollaan Overlordin kyydistä. Onnistuin kuitenkin Reanimationit sielläkin ja pääsin irtautumaan combatista väljemmille vesille. Scarabit tappoivat loput Mariinit ja pääsivät irti sopivasti mun vuoron aluksi. Toin kaikki loput reservit mun "tukikohtanurkkaan" ampumaan Krooteja ja sainkin yhdet ihan pariin äijään ja isommat pakenemaan. Takalinjan henkiinherännyt Overlord kävi hakkaamassa Thunderfire Cannonin pois, ettei se ampuisi mun kotipesää ihan seulaksi. Toin samalla Night Scythen Antin depolle toimittamaan yhden Warrior-ryhmän ärsykkeeksi ja scoraamaan tämän kotiobjelle. Scarabit multichargasivat pari jäljelle jäänyttä Scoutia, Riptiden ja Broadside-ryhmän Enfeeblesta huolimatta. Riptidelta lähtivät housut. Antti pisti kampoihin, mutta yksi Scarabi jäi vielä combatiin ja sain mun seuraavalla vuorolla melkein kaikki Spyderit perille lyömään Broadsidet ja Tiguriuksen kuoliaaksi. Sankari-Warlord kävi vielä Mindshacklaamassa Riptiden pois. Toisaalla Krootit jatkoivat juoksemista ja viimeisellä vuorolla Antin ei oikein auttanut kuin koettaa ampua mun Warlord ja loikata Riptidesta eronneella Commanderilla linebreakaamaan. Jälkimmäinen onnistui, ensimmäinen ei ja peli päättyi 15-5. Hyvä sota, jännitys ja sääntövääntö kuuluu asiaan pelattaessa kärkipään sijoituksista.

"Cronslaught"-listalla (tää on nyt lanseerattu termi!) irtosi Fanaticin toinen sija, mutta pidän ehkä itse merkittävämpänä juttuna sitä, että voitin kaikki pelit ja myös pahat Tau-matsit. Tää on aika arvokasta dataa ETC-suunnitelmien osalta ja konsepti on musta kehityskelpoinen. Listan pelaaminen alkoi avautua turnauksen aikana ja tajusin esimerkiksi vasta viimeisessä pelissä, että armeijahan haluaa heittää Warlord traitit Command-taulukosta. Myös Command Bargejen ja ajoneuvocombatien sääntöjä pitää opiskella vielä uutterasti, että ne osaa pelata oikein ja tehokkaasti. Turussa oli joka tapauksessa taas kivaa ja toimivien järjestelyiden keskellä on leppoisaa heittää noppaa!

Kiitti kuljettajille, vastapelaajille, hengausseuralle ja seremoniamestareille, jotka varailivat hotellihuoneet ja tilailivat takseja! Turnaustoiminnan pariin palataan taas marraskuussa. Loppuun vielä pari kuvaa jengeistä, jotka valikoituivat 40k-puolella makein armeija -äänestykseen. Skaban voittivat Aleksi Meurosen Taut Eldar-liittolaisineen.

Turku Fanatic 2013 40K-turnauksen armeijalistat löytyvät linkin takaa.

Valhallanit ja Ultramarinet.

Mun kolmospelin vastustajat.

Tyylipuhdas Space Wolf -barbaarijoukko.

Asuryan-henkinen, mekanisoitu Eldar-armeija.

Sekä turnauksen ja armeijaskaban voittanut kokoonpano. Onnittelut Allulle!

1 comment:

  1. 1. Aleksi Meuronen (Tau/Eldar) 82
    2. Teemu Valve (Necrons) 80
    3. Pekka Koukkula (Eldar/DE) 80
    4. Pekka Koskivirta (CSM/Necrons) 73
    5. Jouni Haavisto (GK/SM) 72
    6. Harri Hokkanen (Tau) 72
    7. Antti Natunen (Tau/SM) 71
    8. Miika Kalliokari (DE/Eldar) 68
    9. Mitja Karikunnas (Tyranids) 60
    10. Marko Hartikainen (Farsight) 54
    11. Benjamin Tollander (Orks/IG) 53
    12. Jiska Laaksovirta (CSM/Black Legion) 53
    13. Joonathan Suvanto (SW) 53
    14. Jukka Halme (CSM/Black Legion) 53
    15. Joonas Neva (Tau/Eldar) 52
    16. Tuomas Toimela (SW/BA) 51
    17. Matti Perlinen (Necrons/GK) 50
    18. Mika Honkaranta (Eldar) 49
    19. Lauri Koistinen (CSM/Necrons) 48
    20. Aleksi Lehtiö (SM/IG) 47
    21. Antti Ramstadius (Tau/SM) 45
    22. Antero Latikka (BA/SW) 45
    23. Miikka Ristkari (Eldar/SW) 42
    24. Erkka Korolainen (Necrons) 42
    25. Teemu Juselius (Daemons) 42
    26. Petri Uuttu (Farsight/Eldar) 42
    27. Matti Alanen (GK/BA) 42
    28. Leevi Halonen (BA/SW) 41
    29. Jukka Lindholm (GK/IG) 40
    30. Sampsa Kärnä (GK) 40
    31. Niko Pasanen (DE/Eldar) 32
    32. Pauli Hulkkonen (IG) 29
    33. Mikko Vaittinen (IG) 27
    34. Jesse Lehto (CSM) 26
    35. Karri Reunanen (SM/Tau) 25
    36. Tatu Assmuth (Tyranids) 22
    37. Lauri Koukila (Necrons) 11
    38. Jonne Laine (IG/DA) 6

    ReplyDelete