February 23, 2014

Officers and Gentlemen

Olli sai hiljattain valmiiksi komento-osia Death Korps of Krieg -armeijaansa! Työlistalla oli ainekset pariin Command-tiimiin, pari komissaaria sekä kriegilaisjoukkojen erikoisuus, eli synkkä Quartermaster. Vikkelästi pelipöydälle maalatut figut jatkoivat jalkaväkiblobeista tuttua linjaa koruttomien varusteiden ja hiekkaisen väriteeman parissa.

Toistaiseksi nimetön kenraali tarkastaa tiluksensa. Forgen kaartidesign on vaan super...

Pari kopeaa koppalakkia virantoimituksessa.

Komentoryhmiin kuuluu tietysti myös henkilökuntaa, kuten radisteja, lipunkantajia ja henkivartijoita.

Synkkä Quartermaster on Forge Worldin ainoastaan messuilla myytävä spessufigu, jonka toimme tuliaisiksi viime syksyn Spiel 2013 -pelimessuilta Saksan Nürnbergista.

Nuoren luutnantin johtama joukkueen komentoryhmä.

Komppanian päällystö matkalla upseerikerholle.

Lippuihin tullee vielä komppanian nimet tai tunnukset.

Torquemada Coteaz kutsuu koko komppanian nimipäivilleen. I'll be expecting you.

February 19, 2014

40k ETC Team Finland Captain's Log XI: Torrent of Fire Invitationals -armeijalistat

Tämän viikon Captain's Logissa kippari Lehtiö yhdistää voimansa 40K ETC-joukkueeseen ensimmäisten joukossa valitun Eetu "HerraMauno" Peltolan kanssa. Kaksikko käy läpi pian pelattavan, kovatasoisen jenkkiturnaus Torrent of Fire: Invitationalsin listatyyppejä, joiden komennosta löytyy kovia nimiä ja kansainvälisen figuskenen julkkiksia. Kundit raottavat varsin Deathstar-henkisten (tai niiden countereiksi rakennettujen) kokoonpanojen pelikirjoja ja selvittävät mahdollisia ideoita erikoisienkin yksikkövalintojen taustalla...


February 16, 2014

Arrowhead: The Lords of Chrace

Operation Arrowhead on War Headin hanke, jonka ideana on etsiä ja palkita kuukausittain upeita miniatyyriarmeijoita Suomen figuskenessä. Operaattorimme soluttautuvat parhaillaan kansallisiin turnaustapahtumiin, seuraavat foorumi- ja blogiverkostoja ja pitävät vahtia eri harrastemyymälöissä tarkoituksenaan löytää Suomen kipeimpiä armeijakokonaisuuksia! Lue lisää Arrowheadista täältä!

Arrowhead-hanke lähestyy elinkaarensa iltaa ja sen aikana on kohdattu mitä upeimpia teema-armeijoita ja kokoelmia. Huikeiden armeijakokonaisuuksien näkemiseen ei kuitenkaan ikinä kyllästy ja uuden jengin tutkiminen on aina kuin pieni seikkailu. Ehkä siksi Operation Arrowheadin järjestäminen on ollut niin palkitsevaa, siitä saa itsekin valtavasti inspiraatiota ja draivia irti!

Nopat & Taktiikka Ry:n järjestämässä Talvisodassa maalaustuomarina toiminut Juha kiirehti jo turnauksen aikana fiilistelemään mulle osallistujien joukosta löytämäänsä High Elf -armeijaa, joka voittikin myöhemmin koko tapahtuman hienoimman sotajoukon palkinnon. Kiiltävien peitsirivistöjen ja korkeiden kilpien takaa löytyi Aatu Riuttamäki, joka pääsi iloksemme piipahtamaan haltioinensa Fight Clubilla. Ennen taiteilijaan tutustumista pitää vielä kuitenkin käydä läpi omat intoilut uskomattomista haltioista. Tässä armeijassa on jotain tosi persoonallista taikaa ja se on ilmiselvästi loputtoman uurastuksen tuotos. Vaikka väriteema on värikkyydessään varsin epätyypillinen, on koko lookissa jotain tosi satumaista, mikä sopii erityisen hyvin suurhaltioiden tunnelmaan. Aatu on yhdistellyt armeijassa inspiroivasti eri maalaustekniikoita ja apuvälineitä, kuten green stuffia, weathering powdereita ja jopa transfereita. Sotaisiksi dioraamoiksi järjestellyt rykmentit jäävät mieleen ja ottavat varmasti presenssillään kentän kuin kentän haltuun.



Millainen kaveri me sitten oikein löydettiinkään Talvisodasta?

Olen 29-vuotias rötväke ja asustan Vantaan Länsimäessä tyttöystävän ja koiran kera. Pääasiassa lurkin foorumeilla, mutta silloin kun postaan jotain, käytän nickiä Anthallas. Enimmäkseen selailen CoolMiniOrNotin work in progress -osiota. Sotavasaraan liityin vuonna 2003, figuharrastuksen aloitin muutamaa vuotta aikasemmin. Olen ammatiltani ohjelmoija ja olemme tällä hetkellä alottamassa alan yritystä kaverin kanssa.

Mitä teet vapaa-ajallasi, kun et väsäile figuja tai heittele noppia?

Hyvin todennäköisesti koodaan. Ollessani vielä päivätöissä suurin osa vapaa-ajasta meni omien projektien koodailuun, eikä figuille pahemmin jäänyt aikaa. Takana on siis 3-4 vuoden tauko harrastuksesta. Hankkiuduttuani eroon töistä löytyi figuillekin taas aikaa. Oikein miellyttävää päästä takaisin pikku-ukkojen pariin!

Milloin harrastus lähti kohdallasi käyntiin ja millä tavalla?

Aloitin harrastuksen yläasteen puolivälissä 40k:lla ja Dark Eldareilla. Eka figuni oli Eldar Jetbike ja viisi vanhaa Guardiania (sellasia joilla oli lasgunit). Silloin ilmestyvä kolmosedikka ja Dark Eldarit veivät kuitenkin voiton. Tällä hetkellä vitriinistä löytyy High Elffien lisäksi Dwarffit, Dark Elffit ja jostain tuolta laatikoista Eldareita, örkkejä ja pikkuveljen vanhat Lizardmanit.

Luonnehtisitko itseäsi enemmän gameriksi vai hobbyistiksi, onko mallaaminen vai pelikokemukset lähempänä sydäntä?

Hobbyistiksi. Suurin osa figuharrastuksestani tapahtuu maalauspöydän ääressä. Väsäilen myös jonkin verran pienoismalleja. Tästä huolimatta se, että saan vietyä valmiin armeijan turnaukseen on kyllä palkitseva fiilis. Kumpikin puoli harrastusta siis kivasti täydentää toistaan.

Teemaltaan ja mallaukseltaan huikeat High Elffisi ovat niittäneet mainetta pelipöydillä jo jonkin aikaa. Miten päädyit alunperin suurhaltia-armeijan rakentamiseen?

High Elffit oli ensimmäinen faba-armeijani peliporukkamme siirtyessä fantasian puolelle. Tämä Chracian leijonasoturiteemainen armeija sai kuitenkin alkunsa vasta Helsinki Fanatic 2 ja Helsinki Grand Tournament -turnausten välissä. Fanatic kakkosessa pelasin vielä aikaisemmalla instanssilla haltioista, mutta Grand Tournamenttiin sain valmiiksi ensimmäisen version leijona-armeijasta. Kasiedikan tultua armeija ei enää ollut pelikelpoinen ja pelasin "terapia-armeijallani" Dwarffeilla. Nyt vihdoinkin nykyedikan tasalle väsätyssä haltia-armeijassa on seiskaedikasta mukana vain spearelffit ja muutamia White Lion -konversioita. Muut figut on uudempaa tuotantoa.



Pelaatko muita pelejä kuin Fantasy Battlea? Millä armeijoilla?

Minulla on 40k Eldareita ja Flames of War -jenkkejä, mutta ei kumpaakaan järkevästi pelattavissa määrissä. Joskus tulee kokeiltua jotain historiallista Noppakerholla. Yleisesti ottaen figujen maalaamiseen menee niin pitkä aika, että en oikein onnistu paneutumaan kuin yhteen peliin. Lautapelejä kuitenkin pelaan usein.

Mitä pidät turnauspelaamisesta? Mikä on ikimuistoisin pelikokemuksesi kotipöydällä tai turnauskentillä?

Omasta mielestäni turnauksessakin voi pelata aivan yhtä rennosti kuin omassa olohuoneessaankin. En ole pahemmin ikinä pelannut kovin voitonhimoisesti turnauksissa. Tai, no maalauspalkintoja on tavoiteltu muutamaan otteeseen! Lukuisat turnaukset ovat kyllä jättäneet monia hyviä muistoja. Mainittakoon ikimuistoisimpana Helsinki Fanatic 2, jossa kolme armeijaa, minun mukaan luettuna, tuli tasapeliin "nätein armeija" -äänestyksessä. Ja tähän päivään asti kaverini jaksaa muistuttaa siitä, etten äänestänyt omaa armeijaani...

Seuraatko turnaustuloksia tai esimerkiksi Noppakerhon Suomen pelaajarankingeja?

En. Pelaan mielelläni kaiken sorttisia pelaajia vastaan, mutta en itse ole erityisen kiinnostunut rankingeista, omasta tai muiden.

Oletko kokeillut ja/tai muodostanut mielipidettä Fantasy Battlen lisäreistä Storm of Magicista ja Triumph & Treacherysta?

Olen tosiaan juuri toipunut pitkästä figuilutauosta ja Talvisota-turnauksen lisäksi olen pelannut viimeisen kolmen vuoden aikana yhteensä yhden fabapelin. En siis ole laisinkaan kärryillä lisäreistä. Tämä epäkohta toivottavasti tulee jossain välissä korjattua.

Opitko tai kokeilitko armeijan tekemisessä jotain uutta? Mikä oli haastavinta armeijan luomisessa?

Ehdottomasti, varsinkin kuin High Elffini ovat kuitenkin olleet työpöydällä useamman vuoden. Siinä vaiheessa kun oppiminen loppuu, voin yhtä hyvin lopettaa harrastuksen.

Opin (jotakuinkin oikeaoppista) Non Metallic Metal -tekniikkaa, figujen skulptausta sekä kynäruiskun käyttöä. Yksittäisistä asioista saisi hurjan pitkän listan. Teknisesti haastavinta oli oppia skulptaamaan hyvän näköisiä leijonanpäitä karvaviittoihin. Armeijan centerpiece, Griffonilla ratsastava sankari on myös miltei kokonaan skulptattu itse. Osat, joita EI ole skulptattu ovat Griffonin siivet, sankarin kypärä, peitsi ja kilpi. Seuraavana listalla on uuden BSB-figun skulptaaminen ja oikein pramean lipun tekeminen. Lippujen freehandit tuntuvat tällä hetkellä vaikeilta ja niitä pitäisi päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan uudelleen.

Oliko projektissa jokin kantava tekniikka tai työstötapa? Kerro myös vähän armeijan huikeiden freehandien ja sculptauksien teosta.

Ainakin custom kilvet. Niiden kanssa nimittäin tuli kokeiltua silikoonimuotteja valkometallin ja hartsin valamisen parissa. Siinä on aihe, missä on vielä paljon opittavaa. Silver Helmien kilvet tein green stuffista tehdyllä painomuotilla, koska se oli helpompaa ja vähemmän sotkuista. Hartsi on nimittäin helkkarinmoista töhnää. Haluaisin ehdottomasti oppia valamisen niin hyvin, että voisin tehdä kokonaan itse tehtyjä yksiköitä.

Kilpien lisäksi armeijassa on se edellämainittu Griffoni, jonka WIP-kuva löytyy tästä.

Griffoni on tähän mennessä suurin skulptini. Sinällään se oli myös työläin, mutta toisaalta mitä isompi figu, sitä isommat yksityiskohdat. Aloitin Griffonin skulptauksen jo kuutosedikan aikana ja sen runko pölyttyikin hyllyssä monta vuotta. Sain sen valmiiksi pari vuotta sitten, mutta ratsastaja sen sijaan valmistui juuri ennen alkuvuoden turnausta. Maalasin ratsastajan edellisenä päivänä. Siihen meni noin kuusi tuntia.

Tietenkin armeijan pörröinen selkäranka, eli leijonasoturit, ovat nekin olleet aikamoinen projekti. Figut on konvertoitu GW:n White Lion ja Phoenix Guard -figuista; niissä on Guardien jalat ja viitta sekä Leijonien kypärät, kirveet ja kädet. Tämän lisäksi jokaisen figun nilkkoja on pidennetty, jotta figun mittasuhteet olisivat vähän vähemmän "heroic scalea". Kirsikkana jätskiannoksen päällä on tietenkin skulptattu olkapäälle leijonanpää ja karvat viittaan. Tässä WIP-kuva niistäkin.

Lopuksi vielä muutama sana kynäruiskusta. Sillä on maalattu osa NMM-teristä, esimerkiksi puolet Silver Helmien peitsistä ja muutama kirves. Lisäksi käytän nykyään ruiskua figujen panssarin perusvärien ja sky/earth-heijastuksien maalaamiseen, joihin lisään siveltimellä rajaukset ja kirkkaimmat korostukset.



Käytitkö Citadelin maalisarjaa? Mitä siveltimiä suosit?

Citadelin maalit ovat ihan hyviä, mutta Citadelin maalipurkki ei sovellu käytettäväksi paletin tai maaliruiskun kanssa. Vallejon maalipurkeista sen sijaan saa paletille tai ruiskun kuppiin juuri sen verran maalia kuin haluaa. Vallejon maalit eivät myöskään leviä ympäriinsä vaikka purnukka kaatuisi, eikä maalit kuivu läheskään niin helposti. Eli Citadelin tökötit ovat ihan hyvää kamaa, mutta ne purkit on mun arkkivihollisia. Siveltimiä on erilaisia, mutta tällä hetkellä käytän kolmea: GW:n mediumia isojen alojen maalaamiseen ja washaamiseen, jotain vanhaa ja raihnaista kuivapensselöintiin ja kaikkeen muuhun pientä Rotmarder Kolinsky -sivellintä. Tärkeänä työkaluna toimii myös Gale Force Ninen sculpting tool -setti, jota voin kyllä suositella jokaiselle sculptaamista aloittelevalle.

Mikä on suosikkiyksikkösi armeijassa ja miksi?

Tykkään monista yksiköistä. Esimerkiksi Spear Elffit, vaikka ovatkin tässä vaiheessa jo vanhoja, ovat omassa kinkkukätisyydessään hienoja. Liput ovat onnistuneet älyttömän hyvin, champpionin värit ovat ihanan vibrantit ja koko yksikkö keihäsmerenä näyttää vaikuttavalta. Toisaalta leijonasoturit ovat teknisesti upeampia ja konversioineen paljon yksilöllisempiä. Ja onhan ne peliteknisestikin armeijassa se alasin ja vasara samassa paketissa. Ensimmäisenä kuitenkin katseen vangitsee griffonihero, johon on kulminoitunut tämän figuväsääjän rakkaus aiheeseen. Kaikenkaikkiaan olen kuitenkin tyytyväisin siihen, että valmiina on nyt pitkän tauon jälkeen taas pelattava setti haltioita.

Kerro jokin hauska fakta tai triviatieto armeijasta, sen suorituksista tai sen taustasta?

Jokaisella keihäshaltialla on noin kaksi millimetriä lisäpituutta nilkoissa!

Mikä on seuraava projektisi?

Dwarffiarmeija pitänee päivittää, nyt kun uusi armybookkikin on tuloillaan!

Jos olisit päivän työharjoittelussa Teclisin norsunluutornissa, mikä olisi päivän makein työtehtävä?

Karkaisin Tyrionin messiin. Hevoset, miekat ja örkit on turvallisempia kuin velhot.

Vapaa sana, jos haluat vaikka lähettää terkkuja!

Jes! Pistetään terkkuja vanhoille kunnon figutovereille, Antti Lahtelalle ja Mikko Tuuliolle!

Aatun yksiköt on mykistäviä. Figut on paitsi teknisesti kipeitä, myös persoonallisia ja perusfigujen staattisuudesta huolimatta yllättävän dynaamisia. Napit asettuvat rykmentteihin tiettyyn järjestykseen ja esimerkiksi White Lionit ja jousiampujat seisovat alustojen lohkareista muodostuvien, kivestä veistettyjen eläinhahmojen päällä.

Velhotar Book of Hoethilla kuuluu Aatun haltioiden johtoportaaseen.

Urhoollinen Battle Standard Bearer. Leijonateema jatkuu läpi armeijan.

Armeijan Griffonilla ratsastava kenraali varastaa kuitenkin show'n. Enimmäkseen green stuffista väsätty haltiaylimys on värikkyydessään mielettömän mielikuvituksellinen ja siitä tulee hyvällä tavalla satumainen "taikaolentoviba"!

Arvokkaita taikaesineitä sankarin suojeluun ja vihollisien nujertamiseen.

Myös kenraalille on tietysti sculptattu henkilökohtainen leijonantalja. Makeana yksityiskohtana armeijan ruskeisiin keihäisiin ja seipäisiin on kaikkiin maalattu puukuviointi.

Aarnikotka ja alusta on lähes kokonaan sculptattu itse green stuffista...

Oli kunnia tavata värikkäät suurhaltiat ja toivotimme ne lämpimästi tervetulleiksi Fight Club -tantereille jatkossakin!

Ulthuanilainen punatulkku heittää hyvästit lukijoille!

Koko Nopat & Taktiikka Ry:n Talvisota-turnauksen parhaan armeijakokonaisuuden voittaneet haltiaylimykset liittolaisineen ja sankareineen.

Iso kädenpuristus ja onnittelut omasta ja sponsorimme Puolenkuun Pelit Tampereen puolesta ahkeralle taiturille!

February 14, 2014

Dirt on the dancefloor


Winterception Blood Bowl -liiga on rullannut hyvällä sykkeellä loppuvuoden hiljaisuuden ja joulubreikin jälkeen. Hyvä yhteydenpito liigan Facebook-yhteisössä näyttää tuoneen nostetta monien peli- sekä maalausintoon ja pelisessiota on järkätty liigan molemmissa virallisissa pelipaikoissa. Nyt kun pelit etenevät ja lopullinen joukkuelista on selvillä liigaa johtavat legendaarisen MakeH:n Zharr-Naggrund Slavers (Chaos Dwarfs) ja Mikko Savolahden Reptic Rampage (Lizardmen) kuuden pisteen kaulalla Jarkko Kallion Durgburz Bashasiin (Orcs). Kierrokset jatkuvat ja War Head on paikalla ikuistamassa tapahtumia!

Liigaa pelataan tiistaisin War Head Fight Clubissa Poromagian myymälässä Pasilassa sekä torstaisin Oh My Gamen pelibunkkerissa Vantaan Myyrmannissa. Ainakin Poromagialta löytyy kenttiä valmiiksi, joten mukana tarvitsee kantaa vain joukkueet ja tarvittavat paperisodan aseet kirjanpitoa varten.

Kun pioneerit saivat homman rullaamaan, on uusien pelaajien ollut helppo liittyä mukaan. Aktiivinen osallistuminen ja mukanaolo on tärkeää! Etualan poninhäntä kuuluu liigajärkkäri Jarkko Kalliolle, johon saa yhteyden helposti Sotavasara.netin kautta. Jarkon nimimerkki foorumeilla on Sortaja.

Valtteri Santalan klassinen örkkitiimi hakee innoitusta oikeiden jenkkifutisjengien univormuista ja tunnusväreistä. Viime tiistaina keltakypärät jäivät Reptic Rampagen vaihtolämpöisen jyrän alle.

Mikon liskodisko on ollut valmentajan viimevuotisesta loukkaantumisesta huolimatta huipputehokas ja on takonut pisteitä kaikista otteluistaan. Expat on kuitenkin valuneet manailuista huolimatta lähinnä Skinkeille, joten muiden on vielä mahdollista kuroa kaula kiinni!

Winterceptionin epävirallisen maskottijoukkueen viittaa kantaa porvoolaisen Jacob Latvalan puolituistiimi "Greenhill Goliaths".

Halflingeille tuo ulottuvuutta hurja puumies. Ympärillä riehuvat MakeH:n vielä maalaamattomat kaaoskääpiöt.

Blood Bowliin kuuluvat murtuneet luut ja haudankaivuu eikä uusien pelaajien palkkaamiselta ole voinut välttyä...


Tervetuloa mukaan pelaamaan tai seuraamaan liigapelejä Pasilassa ja Myyrmäessä!