March 31, 2014

Bring it, Adepticon!

TJ alkaa luisua pakkasen puolelle; reissuaamu koittaa huomenna! War Headin kahden miehen armeija suuntaa näillä puheilla kohti Chicagon huisaa Adepticonia. Kreisi reissu, eeppinen 40K-turnaus ja Ameriikan ilmapiiri odottavat Akun lentodemooneita ja Teemun Zahndrekh+Obyron-vetoista Cronslaught-listaa. Kampanjacapit on ojennuksessa, akut ladattu ja figut foameissaan.

Here goes. War Head BRING IT!

March 28, 2014

The Martian Assets

Fanatic-tuliaisia
Fanaticin Space Sharks -listaan vaihtui vähän ennen turnausta Grey Knightien tilalle Tau Empire -liittolaiset, jotka piti rakentaa turnausta varten alusta asti. Olisin tietenkin voinut vain kaivaa kaapista oikeita Tau-figuja armeijan jatkeeksi, mutta mun mielestä liittolaisten kuuluu näyttää osalta pääarmeijaa jossei ihan koko väriteemaltaan, niin ainakin fiilikseltään ja beissaukseltaan. Selvästi kaverilta lainatut Ally Detachmentit on aina vähän surullisia, vaikka tietty ymmärrettävä ilmiö turnausympäristössä. Olin lisäksi maalaillut talven mittaan kaartilaisjoukkoja ja muuta keisarillista kalustoa Carcharodonien tueksi, joten oli hauskaa laajentaa teemaa Imperiumin eksoottisempiinkin sotavoimiin.

Koska Tau Commanderin ideana on listassa lähinnä jakaa erikoissääntöjä, funtsin että sitä voisi kuvata jokin mekaaninen olento. Olli oli sattumalta aloittanut samoihin aikoihin oman Adeptus Mechanicus -teemaisen Task Forcensa, josta sain inspiraatiota AdMech-jengin pystyttämiseen. Tau Commanderista tulisi siis erilaisilla laitteilla varustettu Magos Explorator, kun taas Krooteja kuvaisi Mechanicuksen tutkimusretkikunnan turvallisuusjoukoiksi värvätty, sekalainen Hiveside Militia. Figuista tuli välittyä Mechanicuksen fiilis, mutta niissä piti olla myös virallisten figujen tunnelmaa ja tietenkin vastaavat beissikoot.

Aloitin Tau Commanderia kuvaavan Magos Exploratorin kasaamisen oikeastaan ihan äkkiarvaamatta eräänä iltana. Istuin työpöydän ääreen ja selailin vähän bitsejä ja sain yhtäkkiä inspiksen figuun. Käytin pohjana Warmachine-sarjasta tutun Cryx-faktion pientä Bonejack-figua, jonka ympärille aloin rakentaa groteskia koneolentoa. Hartsijack oli aika kovaa tekoa, mutta veistelin siitä enimmät "kulttuurivivahteet" pois ja lopuista yksityiskohdista jäikin ihan hyvä nelkkarigoottiviba.

Käsiksi yhdistelin monenlaisia örkki-, deldar- ja muita koneosia, jotka sopi mekaaniseen teemaan. Pääksi valitsin vanhasta Chaos Space Marines -boksista tutun kypärän, josta leikkasin kaulan ja pitkät sarvet pois. Kaavut ja  huput on ikoninen Mechanicus-elementti ja vaikka Magos on jo lähes täysin koneistettu, pieni vaatekappale tekisi hahmosta inhimillisemmän. Muovasin siis green stuffista repaleisen hupun sankarin päälaelle ja käytin Bonejack-rungon niittejä "kiinnityskohtina".

Antigravitaatiomeininki sopii Marsiin ja kaikenmoiset letkut ja kaapelit on konekulttiteemassa lähes yhtä ikonisia kuin ne huputkin. Koska en kasannut armeijan Centurioneja ihan ohjeiden mukaan, niistä jäi hurjat pätkät voimajohtoja ja kaapeleita yli. Löysin bitseistä myös Wraithien ja muiden Necronien letkuja, jotka liimasin konemiehen alle. Jatkoin johtonippuja myös perinteisellä rautalangalla. Nähdäkseni oli tärkeää kiinnittää muoviletkut siten, että ne heiluisivat taaksepäin; tästä tulisi figuun lisää dynamiikkaa.

Olli alkoi kasata omia AdMech-sotureitaan mageesti kaartilaisista ja Skaven Stormvermineistä, mutta itse lähdin liikkeelle vähän vaatimattomammin kultisteista. Mun tarkoituksena ei ollutkaan tehdä robottimiehiä, vaan lähinnä kaikennäköisellä halvalla kybernetiikalla, bionicseilla ja kotikutoisilla aseilla varustettua miliisiä, joka vastaisi paremmin Krootien profiilia. Hain figuihin tunnistettavuutta lisäämällä Kroot Rifle -kiväärien teräaseella varustetut piiput kaikkien Autogunien nokkaan. Leikkasin tietysti myös kaikki tunnistettavat kaaossymbolit ja arpitatuoinnit pois.

Koska käytin ryhmään enimmäkseen Autogun-miehiä, joista ei ole kovin montaa variaatiota (ja ne parikin ovat vain peilikuvia toisistaan), vaihdoin isolle osalle ryhmästä Pig Ironin varsin makaabereita kaasunaamaripäitä. Näistä useimpiin on vielä scuptattu huppu valmiiksi, mikä sopi loistavasti Mechanicus-teemaan ja säästi paljon aikaa rakentelussa. Raksasimme koko kahdenkymmenen Krootin lautan Ollin kanssa vapaapäivänämme vieraillessamme War Headin yhteistyömyymälä Oh My Gamessa turnausta edeltäneellä viikolla.

Pikku konffeja, aseswappeja, asennonmuutoksia ja sen sellaista. Päätin sprayata figut harmaiksi, sillä se nopeuttaisi reippaasti takkien ja muiden tummien kohtien maalaamista, kun figut voisi pitkälti washata kondikseen.

Kroot Houndiksi askartelin pienen miinanraivaajarobotin. Wall-E-vivahteet ei ole ihan tahattomia ja figusta tuli ihan sympaattinen. Kovin leveää kaistaa se ei kuitenkaan kerta-ajelulla raivaa, et Mechanicus-miehet saavat kulkea botin perässä aika tiiviissä jonossa... Figun pohjana on vanhan örkkimoottoripyörän telaketju, jonka päälle sit kasasin kaikenlaista. Pää on muistaakseni Land Raiderin tähtäyslaite, mutta minikokoisen Deffrollan alkuperästä mulla ei ole tietoa. Metallibitsi saattaisi viitata Epiciin?

Pian päästiin maalauksen kimppuun. Tein figuista aika kuluneita, ruosteisia ja pölyisiä, kuin ne olisivat olleet tutkimusmatkalla jo pitkään. Punainen vaatetus ja huppujen klassiset hammasrataskuvioinnit tuovat johtojen ja nippeleiden ohella tarpeellisen kontrastin. Laitoin rakentamisvaiheessa figulle Space Marine -olkasuojuksen ja maalatessa ajattelin että se olisi ehkä vähän laiska osavalinta, jos se ei oikeasti olisi olevinaankin Marinevarustusta. Magokselle on siis annettu kunnianosoituksena Space Sharks -olkasuojus sen liittyessä taisteluosastoon.

Magoksen runko on enimmäkseen metallia, mutta sen selässä on myös muusta armeijasta tuttua harmaata panssarilaattaa, joka on maalattu samaan tapaan kuin muun jengin power armorit ja ajoneuvojen panssaripinnat.

Turnausta edeltävänä perjantaina sprayasin miliisin ja maalasin niiden baseihin ja metalleihin perusvärin. Muu työ jäi lauantaille, jolloin työn arvioitua päättymisajankohtaa sai figuja aamusta asti duunatessa siirtää aika monta kertaa eteenpäin... Illansuussa päästiin kuitenkin hiomisvaiheeseen, mikä oli helpottavaa, sillä figut olivat oikeastaan valmiita ja saattoi vain panostaa mitättömyyksiin ja yksityiskohtiin.

Joukkojen fiilis on musta juuri oikea, vähän sekalainen ja puolisotilaallinen. Kultistifigut sopii tunnelmaan, sillä tavallaanhan nämä onkin Omnissiaan ja Cult of Mechanicuksen suuria fiilistelijöitä ja noh, kultisteja. Tavallaan napeista välittyy vähän kaaosmainen fiilis, mutta luulen sen johtuvan enemmänkin siitä, että figut tunnistaa pohjimmiltaan Chaos Cultisteiksi ja assosiaatio jää mieleen kummittelemaan.

Pääswapeilla sai tehtyä yksikön tupla- ja tripla-asennot yksilöllisemmiksi. Kroottikiväärien piiput viittaavat sääntöteknisiin esikuviin.

Yksikön ryhmänjohtaja on kai vähän viheliäinen kaveri. Jatkoin myös Mechanicus-osastossa haiarmeijan tavaramerkkiä, eli kalmankalpeaa ihonväriä. Raksaraidat taas on jonkin toisen jengin trademark...

Servitor-osasto. Oikeanpuolimmainen on vanhaa mallia, joka pitää aina ennen käyttöä kammeta käyntiin.

Mechanicuksen kultistit valmiina turvaamaan sivustoja ja käymään lähikantaman sissisotaa!

Magos Explorator Maximilian kalibroi pioneeridroidin vuoristotaistelua varten.

Koko 19+1 Krootin osasto johtajineen. Mechanicus-joukot suoriutuivat Fanatic-palveluksesta oivallisesti!

March 26, 2014

Coming in hot!

Turku on kaunis kaupunki ja Fanatic-reissuista on tullut jo aika kestävä perinne. Kun kuultiin Ordo Aboensiksen vaikuttajien kaavailevan tälle keväälle tiimiturnausta, alkoi joukkueiden rakennus ETC-tiimin ympyröissä jo hyvissä ajoin. Tiimit ja autokunnat muodostettiin lopulta oikeastaan aika maantieteellisin perustein, jotta jengien lähtö liikkeelle ei olisi ensin ajelua ympäri pääkaupunkiseutua noukkimassa sotureita kyytiin.

Meidän "muu Suomi" -tiimiin piti ensiksi kuulua mun lisäksi viime kesänä ETC:ssä Dark Eldareita pelannut Miika Kalliokari ja tänä vuonna prospektiksi aktivoitunut porilainen Antti Ramstadius, mutta kun Antille tuli esteitä, astui War Headin Johannes paikkaamaan. Johannes ei kuitenkaan ollut pelannut peliäkään uudella Nidicodexilla, joten meidän piti raksailla lista kasaan aika vikkelästi, jotta ehdittiin ottaa edes yksi testipeli. Tuttu armeija kuitenkin kietoutui hyppysiin alta aikayksikön ja pimeyden voimien ylipäällikkö oli valmis tositoimiin turnausaamun koittaessa. Meidän iskuryhmään kuului siis Miika Eldar+Dark Eldar -kombolla, meikä Space Marines+Tau+Inquisition -allianssilla ja Johannes viritetyillä Troopinhaku-Tyranideillä.

Jarkon viheliäisiä rosvoeldareita
Koska kolmenkin pelaajan tiimien kanssa saa jo vähän peliparitusta aikaan, oli hyvä hioa taktiikoita etukäteen. Miikan lista oli ehkä paperilla yleispätevin ja ajattelimme, että Beast Pack olisi usein hyvä eteenlaitettava, kun taas mun hyvin ilmaan ja yksittäisiin figuihin voimakkaasti vaikuttava lista olisi hyvä paritettava matseihin, josta voisi saada paljon pisteitä. Johannes taas oli työkalu nihkeisiin matseihin, sillä vihollisen scoring-kyvyn poistamalla ja pysymällä elossa olisi mahdollista netota tiimille pisteitä pelistä kuin pelistä. 1.0-taktiikkaa piti kuitenkin taivuttaa pitkin turnausta ja välissä esimerkiksi Johannes uhrautui menemällä eteen, jotta mulle ja Miikalle saataisiin vähän paremmat matchupit. Ennen pitkää matsit starttasivat ja päästiin kokeilemaan, oliko niistä taktiikoista mihinkään... Ohessa tiivis selonteko kustakin matsista.

Sota 1: Jukka Halme, Chaos + Necrons

Matsi oli alusta alkaen hyvin näpeissä, sillä pääsin Scoutilla tulittamaan täysilaidallisen Jukan Spydereihin ja Zahndrekhiin heti ekalla vuorolla. Zahndrekh seivasi kuitenkin invullaan hyvin eikä reilu kymmenen AP2 woundia tehnyt kuin hajawoundeja yksikköön. Scarabit pääsivät sitten vastapalloon ja ne yhdessä Zahndrekhin kanssa veivät Centurioneilta pari vuoroa ampumista. Mun lentokoneet olivat kuitenkin kova pala huonosti reservejä heittäneelle Jukalle (vein vastapuolen Comms Arrayn) ja Heldraket eivät oikein löytäneet sopivia maaleja. Fire Raptor oli matsissa aika liekeissä tulittaen Night Scythejä alas hoverista keskellä kenttää. Vikoilla vuoroilla Be'Lakor pääsi yrittämään Shriekilla Warlord-tappoa Scouteja vahvistamaan liittyneestä Tiguriuksesta, mutta komentaja jäi yhteen woundiin. Zahndrekh taas heräsi henkiin kolmesti, mutta sain sen lopulta pysymään maassa. Voitin kuitenkin molemmat primaryt ja sain Linebreakerin sekä First Bloodin, joten matsi päättyi mun eduksi 18-2. Matchup meni kuitenkin vastapuolelle, kun Jouni ja Joonas voittivat omat matsinsa Miikaa ja Johannesta vastaan.

Sota 2: Miikka Ristkari, Iyanden+Grey Knights

Servoskullit estivät Scoutailun, joten ekalla vuorolla ammuttiin vain isoilla aseilla. Sain kuitenkin upotettua viisi woundia ekaan Wraithknightiin, jonka Sternguardit viimeistelivät Hellfire-ammuksilla. Toisella vuorolla lähti toinen lentokoneiden avustuksella ja vihollisen isot aseet oli selätetty. Centurioneja oli kuitenkin menetetty pari matkan varrella ja piti alkaa pelata tehtävää tiiviisti. Miikan iso prätkäryhmä oli paitsi tosi mobiili, myös Scoring unit ja siitä piti hankkiutua eroon. Lentsikat pääsivät tässäkin pelissä rellestämään aika vapaasti, mutta Land Raiderilla kentän yli suhaillut Grey Knight Terminator -tiimi piti mun kotipesän aika varpaillaan. Sain sen sidottua hetkeksi Centurioneilla, mutta kämmäsin Hit and Runin ja menetin Warlordin Force Weaponeihin kun Forewarning jäi castaamatta. Fire Raptor ja Stormraven kuitenkin metsästivät pois Eldarien takakentän Troopit ja jäätiin odottelemaan pelin loppua. Matsi ja hävitys jatkuivat seiskalle, jolla sain poistettua Linebreakaamaan boostanneen Warlord-Farseerin Stormstrike-ohjuksella. Lopuksi pöydällä oli vihun pinnannut Terminator-yksikkö, halvaantunut Land Raider, mun ilma-aseet ja yhdet Scoutit objella. 14-6 avaruushaille ja koska Miika ja Johanneskin voittivat matsinsa, saatiin kovat pisteet tiimille!

Sota 3: Jarkko Kallio, Eldar + Dark Eldar

Deployasin keskelle ajatuksena ottaa First Blood kammottaviksi tiedetyistä Horneteista ja tuoda Sternguardit nappaamaan Big guns -piste War walkereista. Pieleen meni meditoinnit, kun Jarkko seizasi ja ampui Centurionit ja Tiguriuksen yhteen haavaan. Sain kuitenkin Sternguardilla First Bloodin Horneteista, mutta muuten peli meni aikamoiseksi pakitteluksi. Outflankasin jengiä pakoon ympäri kenttää ja koetin hajottaa lentokoneilla Wave Serpenteja, jotta shieldilaukauksia tulisi mahdollisimman vähän. Viidennellä vuorolla ammuin ensin Fire Raptorilla Reliciä pitäneet Avengerit pois ja flattasin sitten Stormravenin reliikin päälle. Matsi onneksi loppui kutosella ja sain pitää muutaman pisteen, 5-15. Miika voitti oman pelinsä, mutta Johannes taipui Heldrakeja vastaan, joten matsi meni vihuille. Kierros oli kuitenkin päivän viimeinen ja saatiin vähän hengähtää!

(Lauantain jatkosodat ja aamulla virkeänä pekoniaamiaiselle)
  
Sota 4: Jesse Lehto, Chaos Space Marines

Vastustaja deployasi yhdeksän Oblia oikeaoppisesti yli 30 tuumaan Centurioneista, mutta Liber Heresiuksen Scout tuli yllätyksenä ja pääsin kuitenkin ampumaan kaikilla aseilla ja poistin ekalla vuorolla kuusi Obliteratoria. Tällä kertaa matsi eteni hait kuskin paikalla, sillä kun Oblit oli poistettu, oli kenttää helppo kontrolloida niin, etteivät Heldraket oikein päässeet Vectoraamaan ja liekittämään kuin Centurioneja. Hurja Khornen bikeryhmä Sorcererilla ja Juggerilordilla oli vielä uhata reliikkiä, mutta sain lentokoneilla ja Centurion split firellä niihin niin kovan vaikutuksen, että Juggerilordi päättikin palata omalle Depolle niittämään Emperor's Will -objektiivia havitelleet Krootit. Fire Raptor jäi kuitenkin hoveroimaan valmiusasemiin ja pisti kylmäksi kultistit kohteen lähettyviltä. Mun Scoutit taas saapuivat reservistä ja Stormravenista reliikille ja omalle baselleni, hallussa oli myös kaikki Secondaryt. 20-0 mulle ja myös J ja M voittivat omat matsinsa, hyvä meidän joukkue!

Sota 5: Kapteeni Lehtiö, Demooonit

Tää matsi oli mun suosikkipeli, sillä matsit Akun demppoja vastaan on olleet aikamoista tervanjuontia Necroneilla ja nyt mulla oli vähän paremmat lähtökohdat. Aku deployasi reserviin ja nurkkabastionin taakse, jota lähdin ampumaan Centurioneilla rikki. Sternguardit tulivat eteen poistamaan Troopeja ja joutuivat pian häsyyn Lord of Changen kanssa. Pidin Scrier's Gazella omia koneita reservissä kunnen Akun siivekkäät saapuisivat ilmatilaan ja otin blastikikkailulla First Bloodin Bastionin taakse paenneista kolmesta Horrorista. Lord of Change kävi pistämässä Krootit pinoon. Omalla tokallaan Aku heitti epäoptimaaliset reservit ja kentälle tuli vain Fateweaver, joka liihotti ihan takanurkkaan. Aktivoin sitten omalla vuorollani Monster Hunterit ja toin molemmat koneet ampumaan Akun Warlordia, joka jäi yhteen woundiin ja pakeni ongoingiin.

Sitten alkoi tapahtua ja riehuttiin ympäri kenttää, Lord of Change kävi vielä kokeilemassa Centurion Stariakin mutta hengästyi vähän Psychotrokeista ja pääsin Hit'n'runaamaan pois uhraamatta ketään haasteessa. Pelin loppuvaiheilla Fire Raptor ampui Grimoireprinssin riekaleiksi ja samalla kun zoomasin Stormravenin röpsäämään yhden luotiaseen seinämän taakse piiloutuneeseen Fateen pudotin Locator Beacon -täsmädiipillä Scoutit linebreakiin ja Akun pään objelle. Aleksi meni kuitenkin heti Fateweaverin menetettyään Drop Podin ja Scoutit tuhoamalla pisteen Kill Point -johtoon ja avasi Portaglyphin takakenttään kokeilemaan objea. Jännä matsi kulminoitui ihan viime metreille, kun sain just pitkänmatkan laser-tulella Portaalin rikki ja Fire Raptor ampui sieltä saapuneista Daemoneteista pisteen. Centurionit ottivat sikana osumaa Flickering fireista, mutta olin laittanut äijät ihan läjään Look out Sirien optimoimiseksi ja sain siirrettyä woundit tankkaavalle Tau Commanderille. Lopuksi pässättäväksi jäi kahdella nopalla yksi loitsusta ansaittu 6+ Feel No Pain, joka onnistui ja voitti mulle Kill Pointit! Sain myös Linebreakin, First Bloodin ja Warlordin Aleksin Linebreakia vastaan ja voitin 15-5. Johannes kaatui Eetua vastaan, mutta Miika voitti matsinsa, mikä toi meille voiton turnauksen kuitenkin vieneestä Eurocheese-joukkueesta. Hyvät sodat!

Loppujen lopuksi tiimimme Deathstar Wars sijoittui neljänneksi, mikä vastasi tavoitteitamme. Koko turnaus oli järjestelyiltään ja puitteiltaan toimiva paketti ja oli mahtavaa päästä pelaamaan T-talon yläkertaa perinteisen nelkkarikellarin sijasta. Isot kiitokset 40k-organisaation nokkamiehenä toimineelle Lauri Koukilalle!

Turnausvalmisteluihin kuuluivat olennaisesti Centurion-rakentelut. Käytin edellisen Fanaticin lahjakortit aika hullulla hintalapulla varustettuun boksiin ja keräsin puuttuvat ryhmänjäsenet War Head -lähipiiristä. Tavalliset Centurionit on musta vähän karuja ja laiskaa designia, joten halusin konffata niistä räväkämpiä. Aku myi mulle aikanaan koko yksikköajatuksen mielikuvalla, jossa Centut loikkaavat matalalla leijuvasta Stormravenista ampuma-asemiin ja kun kolossit rojahtavat maahan, alkaa aseet laulaa ja kerettiläiset kaatua. Tätä asennetta piti siis figuihin saada.

Kelasin että paljaat, kalpeat käsivarret olis mässyt Gearsofwarmaisella macholla tavalla. Käytin konversiossa örkkien käsivarsia, sillä Grav Cannoneita kantaessa saa aika hyvän pumpin ja halusin tulitukimiehille tarkoituksella aika överin fysiikan. Torsoa oli kuitenkin pakko kaventaa ja jättää kainaloista raketinheittimet ja konetuliaseet pois. Paloittelin myös jalkoja vähän, jotta ne sai rautalankanivelin käännettyä vähän dynaamisempiin vinkkeleihin.

Maalailut jäivät lopulta vähän viime tinkaan ja vielä viikkoa ennen turnausta valmiina ei ollut yhtään Krootia tai Centurionia ja lentsikatkin olivat vielä vähän kesken. Onneksi reseptit oli kuitenkin aikaisemmista Space Sharkeista tutut ja hommaan oli kova motivaatio! Jatkoin puurunkoisten aseiden ja taisteluvaurioituneen haarniskan kanssa ja pidin kirkkaan punaisen tehokkaana kontrastivärinä.

Rakensin kolme Lascannonia ja kaksi Grav Cannonia kaikki Centurionien omien Lascannonien pohjalta. Tein ensiksi Gravitaatiotykkien piipuista irroitettavat (jotta niihin voisi joskus vaihtaa lassopiiput) mutta tulin siihen tulokseen, että luultavasti niitä ei kuitenkaan vaihtaisi koskaan pois, joten liimasin ne kiinni. Centurionien omat kypärät on jotenkin ihan ihmeelliset, joten laitoin näille mieluummin MkV-tyyliä muistuttavia kaaoskypäriä, tavallisia marinepäitä ja yhden Heseltä saamani Pre-Heresy Iron armor -kypärän, joka sopii hyvin raskaille maajoukoille.


Kersantti Couturella ei tietty ole kypärää ollenkaan, siten näkee paremmin laukoa precision shoteja!

Figuista tuli kai aika yksilöllisiä, sillä monet kysyivät Fanaticissa, että mistä figut on tehty. Isoin muutos oli rakettitissien sahaaminen pois ja tietty käsiswappi, samoin olkasuojuksien asentoa joutui vähän hakemaan, kun osat mihin ne normaalisti kiinnittyisivät jäivät tällä kertaa pois.

Centurionit on niin isoja, että ne menivät true scale -Marineiden rinnalla hyvin sellaisenaan. Vertailukohteena kuvassa on niin ikään listassa esiintynyt Inkvisiittori Demers Liber Heresiuksella, jonka rakensin inspiraatiomyrskyssä Edulta joululahjaksi saamastani Imperial Guard Lord Commissarista. Leikkasin figulta hatun pois ja vaihdoin kädet, jolloin napista tuli fiilikseltään aika erilainen. Kundille pitää kirjoitella vähän fluffia, ehkä se tapaa joskus Juhan kuuluisan inkvisiittori Vektin!





Kun puhuttiin raskaasta tuesta, hyppäsi kameran eteen myös alkuperäiseen Fanatic-listaan tehty Dreadknight. GK-liittolaiset ei kuitenkaan tuntuneet hyvältä synergian kannalta, vaikka lähitaisteluun kykenevä vastapallo oliskin ollut ihan hyvä juttu. Tulipahan kuitenkin tehtyä. Ehkä liekkihai nähdään myöhemmin jossain muussa listassa!





















































Tulivoimaiset iskujoukot ottavat haltuun tähystyspisteen. Kiitti kaikille asianomaisille loistavasta Fanatic-kokemuksesta ja omalle tiimille hyvästä seurasta ja suorituksesta!

March 24, 2014

Make it rain


Aika rikkoa radiohiljaisuus! Viime viikot on olleet blogin puolella aika rauhallisia, mutta figutouhuja on ollut riittämiin. Iso osa effortista on mennyt Space Sharks -armeijan uuden osaston ja liittolaisten rakenteluun valmistauduttaessa Turku Fanaticiin, joka sodittiin viime viikonloppuna. Tiimiturnauksena pelattuun viisikierroksiseen tapahtumaan valmistui ajoissa sotajoukko, joka oli pelityyliltään ja hahmoiltaan hyvinkin erilainen kuin alkuperäinen Ropeconissa nähty Sharkien 'Task Force Megalodon'. Kokoelma kasvaa!

Space Sharks -joukkojen väsääminen oli tärkeä projekti keväälle, sillä musta alkoi tuntua, että muuten tulisi vain pelattua Necroneita koko vuosi. Cronslaught-rushaamisen hiominen oli loppu- ja alkuvuoden juttu ja nyt Zahndrekh-johtoiset Necronit lähtevät pian myös Adepticoniin Chicagoon. Vaikka mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, pelaan ruosteista konearmeijaa luultavasti vielä loppukesän European Team Championshipeissakin, joten freesi boogie rennommassa Tiimi-Fanaticissa oli hyvä breikki sekä pelailu-, että hobbymielessä. Oli hauska palata vanhemman armeijan pariin kovalla innolla ja asenteella sekä tietty saada uusi osasto lopulta valmiiksi!

Pelasin Turussa allaolevaa listaa, johon tuli parikymmentä figua vanhasta armeijasta. Loput rakennettiin alkuvuoden mittaan deadlinen lähestyessä ja maalattiin viimeisinä iltoina valmiiksi. Lista aloitti elämänsä Grey Knight -liittolaisten kanssa ja ehdin maalata kokoonpanoon myös Dreadknightin, mutta tulin siihen tulokseen, että lista toimisi paremmin Tau-liittolaisin. Mulla ei ollut aikomustakaan käyttää armeijassa tavallisia Tau-figuja, vaan halusin niiden sopivan Sharkien tyyliin ja keisarilliseen teemaan. Adeptus Mechanicus -osista ja Avaruushaiden uusista maavoimista tarkemmin loppuviikosta!


Space Sharks Strike Formation

Carcharodons Codicier Tiburo Acanthias (Tigurius) 165
- Stave of Nemo
- Psychic Pylon

8 Carcharodon Veterans, Squad Cetorinos (Sternguard) 266
- 8 Plasma chargers (Combi-Plasma Guns)
Drop Pod with Locator Beacon 45

5 Carcharodon Scouts, Squad Avalanche 55
- Bolt pistols & Close Combat Weapons

5 Carcharodon Scouts, Squad Hurricane 55
- Bolt pistols & Close Combat Weapons

5 Carcharodon Threshers (Devastator Centurions) 450
- 2 Grav-Cannons with Grav-Amps
- 2 Lascannons and Missile Launchers
- Sergeant Couture with Lascannon, Missile Launcher and Omniscope

Chapter Fire Raptor Gunship "Megalodon" 225
- Twin-linked Avenger Bolt Cannon
- Quad Heavy Bolters, 4 Stormstrike Missiles
- Extra Armour

Chapter Stormraven Gunship "Poseidon" 230
- Twin-linked Assault Cannon
- Twin-linked Multi-Melta
- Hurricane Bolters, Stormstrike Missiles

Adeptus Mechanicus Expeditionary Force

Force-Commander Gavon Demers (Ordo Xenos Inquisitor) 55
- Psyk-out Grenades
- Psychotroke Grenades
- The Liber Heresius

Magos Explorator Maximilian (Tau Commander) 165
- Command & Control Node
- Multi-spectrum Sensor Suite
- Iridium Armour
- Engram Neurochip
- Vectored Retro-thrusters

19 Adeptus Mechanicus Hiveside Militia (Kroot Carnivores + Kroot Hound) 138
- Sniper Rounds
- MPU5 (Mobile Pioneer Unit)

Kirjoittelen varmaan myöhemmin vielä fiiliksiä Fanaticista ja kompaktit raportit peleistä, mutta ajattelin nyt esitellä turnaukseen valmistuneet koneet! Mun ja Juhan yhteisprojektina on ollut laittaa kasaan pari Forge Worldin makeaa Astartes-lentsikkaa, eli Fire Raptor -hävittäjä ja Storm Eagle -kuljetuskone. Fanatic oli hyvä deadline, sillä siellä Forgen sääntöjä sai myös käyttää.
























Juha kokosi Forgelta tilatun Storm Eaglen viime vuonna ja summasi, että mallin rakentaminen ei ollut mikään puistokävely. Kun ostin Saksan Spiel-messuilta Fire Raptorin Forgen standilta ajattelin, ettei se nyt niin paha voi olla... Aikamoinen hampaidenkiristely siitä kuitenkin tuli! Hartsiosat on hienoja ja design loistavaa, mutta osat eivät vain oikein mene yhteen ilman kääntelyä ja vääntelyä ja kokoamisohjeetkin ovat oikeastaan vain sisällysluettelo. Kuumailmapuhaltimella pystyi kuitenkin lämmittämään osia niin, että ne sai taivuteltua varovasti suoriksi ja lopulta koneet saatiin GF9 Super Gluen ja Rapid Curen avulla kasaan!

Fire Raptorissa on sairaan siistit itsenäiset kylkitykit vähän kuin moderneissa pommikoneissa. Pallomaiset tykkitornit kääntyvät figun sivuilla ja niissä on luukun takana oma Mariiniampuja kussakin.

Valittavana oli Quad Heavy bolterit ja Twin Autocannonit, tällä kertaa päädyin isompaan määrään laukauksia.

Ampuja paikallaan suolaamassa maakohteita. Näissä on niin hyvä fiilis ja koneen Strafing Run -erikoissääntö tekee vielä oikeutta figun meiningille.

Lopulta parivaljakko oli testilentokondiksessa! Kokeilin Fire Raptoriin haimaista evää Space Sharks -teemaan viitaten, mutta jätin sen kuitenkin lopulta pois. Ajatus olisi, että koneet maalattaisiin melko geneeriseen "laivastonharmaaseen" teemaan, jotta lentsikoita voisi käyttää osana sekä mun Carcharodoneja, että Juhan Imperial Guardia. Maalipinnan toteutimme yhteistyönä kummankin koottua ensiksi toisen koneista.

Ennen mustaa pohjamaalia ohjaamoiden ikkunat peitettiin teipillä.

Perusvärin toteutin kynäruiskulla käyttäen Vallejon Model Air -sarjan keskiharmaata. Ajatus oli pitää musta pohjaväri näkyvissä ja enemmänkin sävyttää kone harmaaksi, jotta malliin jäi varjoja ja maalipinnasta tuli elävämmän oloinen.

Heti perään lisättiin kontrastia vaaleammalla harmaalla tähdäten korkeampiin kohtiin, siivekkeisiin ja kulmiin.

Kun harmaat panssaripinnat olivat kuosissa, istuimme alas siveltimien kanssa ja maalasimme kaikki metalliosat Leadbelcherilla. Ne washattiin sitten mustalla ja ruskealla.

Figu drybrushattiin kevyesti lähes valkoisella, jotta metallirunkoon tulisi säänpieksemää tekstuuria. Kulmakohtiin kohdistunut kuivaharjaus toimi myös ylimääräisenä korostuksena.

Juhan weatherointitekniikka on omaa laatuaan ja annoin mestarin näyttää mallia. Ennen näkyvämpien vaurioiden, chippingin ja naarmujen tekemistä Juha tuputteli vaaleampia harmaita alueita sinne tänne pohjakohdiksi. Välisävy lisää taisteluvaurioiden kontrastia ja tekee myös fiiliksen, että maalipinta hilseilee vahinkojen ympäriltä ja paljastaa metallin (tai tässä tapauksessa varmaan jonkin scifistisen keramiittiseoksen) pohjavärin. Tämän jälkeen Juha vei koneet yksityiskohtapajaan ja maalasi ohjukset, valot, korostuksia aseisiin, moottorien lämpöjälkiä ja ohjaamot kuljettajineen.

Kun sain koneet takaisin, jatkoin vaurioiden ja yksityiskohtien parissa. Lisäsin ruiskulla tummia polttojälkiä moottorien, säleikköjen ja nokan ympärille, vedin koneiden pintaan miljoona naarmua mustalla, ruskealla, vaaleanharmaalla sekä lyijykynällä ja washailin ruostetta ja öljyvalumia korostettujen niittien ympärille. Fire Raptorin siipeen tuli myös pikku pin-up maalaus, Storm Eagleen taas lisäsin vielä myöhemmin "Jaws"-lempinimen.

Koneet näyttivät lopulta olevan asiallisen karussa kondiksessa, mikä oli tavoitteenakin. Juhalla oli työstämisessä siisti visio ja paljon makeita, realistisia ideoita, kuten koneiden nokkapaneelien maalaaminen mustaksi kuljettajaa häikäisevien heijastusten eliminoimiseksi ja polttoaineen karkailu rungon päällä olevista bensatankeista. Ohjusheittimet maalasin keltaiseksi, sillä se tuntui sotilaallisemmalta väriltä kuin punainen ja keltaista on käytetty myös muussa haiarmeijassa yksityiskohtavärinä. Kun kaikki tuntui olevan valmista, tomutin koneen hiekkaisella weathering powderilla ja harjasin suurimman osan pois niin, että pölyä jäi vain panssarilevyjen väliin ja muihin pieniin rakosiin. Koska puuterointi tasoittaa aina värejä ja vähentää kontrastia, washasin vielä kertaalleen paneelit, ritilät ja varjosopukat mustalla lakattuani koneen ensin Army Painterin Anti-shine lakalla.

Koneet on hartsiosien ansiosta niin raskaita, että vähän hirvitti laittaa niitä tavallisille lentsikkabaseille, mutta halusin kuitenkin pystyä käyttämään niitä sääntöjen mukaan turnauksissa ja muissa peleissä. Kasasin ensiksi aika lohkareiset alustat finnfoamista, korkkilevyistä ja hiekasta, mutta pohjamaalattuani ne lopputulos ei näyttänyt hyvältä ja sahasin suurimman osan kivikosta tasaisemmaksi vuoristomaastoksi.

Isojen lohkareiden juuret muodostivat sitten pientä kivikkoa ja makeita pikku kumpareita, joiden väliin oli hauska asetella pilkistelevää aluskasvillisuutta. Alustoista tuli muuhun haiarmeijaan nähden vähän turhankin pirtsakat vihreiden kasvien ansiosta, mutten antanut sen häiritä. Oikeassakin maastossa on kai vähän erilaisia kasveja. Ruskeat tuftit ovat Army Painterilta, static grass Gale Force Ninelta ja vihreä "sammal" Woodland Scenicsiltä. Ja hiekka Lohjalta!

Lopulta koneet pääsivät siivilleen ja oitis turnauspelien tunnelmaan.

Koneet olivat turnauksessa tosi hyviä ja toimivat osana listaa niin hyvin kuin olin toivonutkin. Fire Raptor antoi järisyttävää ilmatukea kaikissa peleissä taistellen menestyksekkäästi sekä vihollisen maa- että ilmavoimia vastaan ja tavallisen Stormravenin säännöillä tällä kertaa käyttämäni Storm Eagle toi mukaan mobiilia kuljetuskapasiteettia ja tarpeellista troopienpoistotehoa.

Fire Raptorin callsign oli tällä kertaa ihan alkuperäisen haiarmeijasuunnitelman mukaisesti Megalodon, tämän koneen taas samaa teemaa jatkaen Poseidon. Tässä kuvassa näkyvät myös yksikkönumerot ja fiilistelygraffiti.

Myös Fire Raptorin kattoluukussa näkyy haalistunut ryhmätunnus.

Tästä kuvasta voi bongata aavikon koneen panssaripinnalle pöllyttämää, weathering powdereilla toteutettua hiekkapölyä.

Itse tsiikailin koneita turnauksessa yleensä tästä vinkkelistä, vastapelaajien joukot sen sijaan joutuivat epäonnekseen vastakkain Fire Raptorin "business endin" kanssa.

Myös pilotit lasien takana on maalattu Codexin mukaiseen, punaiseen Techmarine-teemaan.

Kuljetuskone ja sen tulivoimainen saattaja metsällä. Enemies of the Emperor beware...

Ilmatuki on valmis taisteluun! Jatketaan muiden yksiköiden ja raporttien parissa myöhemmin!