September 18, 2016

Back to the Basics



Kuten aiemmassa postauksessa mainitsin, oli tänä viikonloppuna taas pienen maastosavotan aika. Olimme aloittaneet pelipöytäkokonaisuuden kasaamisen jo viime viikolla, mutta itse pöytälevyjen viimeistely jäi vielä tälle lauantaille joidenkin avainraaka-aineiden loputtua viimeksi kesken. Joskus sitä keksii kompromisseja tai muita luovia ratkaisuita, jotta ei tarvitsisi jättää projektia puolitiehen, mutta tällä kertaa setillä ei ollut tulipalokiirettä valmistua ja tehtiin se mieluummin ajatuksella loppuun asti. Nyt kahden pelipöydän mittainen kokonaisuus on valmis pelejä varten!

Projektiin oli tällä kertaa kaksi lähtökohtaa; se rakennettiin varta vasten meidän tulevaa "Battle of Five Armies" -megapeliä varten, mutta modulaariset maastonkappaleet suunniteltiin funktionaalisiksi 40K:n näkökulmasta. Ihastuin Chicagon Adepticonissa käydessämme isoihin maastonkappaleisiin, joihin sai mahtumaan erilaisia maastoelementtejä ja joita ei myöskään tarvitsisi yhdelle kentälle kovin montaa; sama kappale voisi hyvin olla line of sight -este ja antaa myös area terrain -tyylisesti coveria.

Koska meidän tuleva peli on tosi klassikkohenkinen metallifiguineen, fluffeineen ja kevyine roolipelielementteineen, halusin myös tehdä jollain tapaa perinteisen maastokokonaisuuden. Muistelin settiä suunnitellessani vanhoja White Dwarfeja ja armeijakirjoja sekä "Johdatus Strategiapeleihin" -lehtistä, joka on ollut monille se ensikosketus Warhammeriin ja figupeleihin ylipäätään. Siihen aikaan tavalliset luonnonmukaiset kukkulat, metsiköt ja viheriöt olivat viimeisintä kenttämuotia, eikä ihan joka kaninkolosta tarvinnut löytyä pääkalloja tai hehkuvia taika-asioita. Kelasin että olisi myös piristävää, jos 40K-maastokin olisi joskus ihan tavallista, idyllistä maisemaa ilman viitteitä maailmanlopusta.

Niko ja Olli toimivat tälläkin kertaa virallisina siipimiehinä maastonrakentelussa. Ollivander ei ottanut työhön tarjottua pensseliä ihan tosissaan, mutta onneksi meiltä löytyi joku vähän parempikuntoisempikin suti. Maastot rakennettiin jälleen paikan päällä meidän Fight Club -figuvaltakunnassa Poromagian myymälässä, jossa ne myös tulevat käyttöön vakituisissa peli-illoissa ja War Headin turnauksissa.

Käytössä oli jälleen War Headin vakiintuneita menetelmiä, joita noudattaen on tehty jo pöytä poikineen. Tällä kertaa uuteen uskoon päivitettiin pari kovassa pelikäytössä kulunutta levyä, jotka saivat nyt uuden maalipinnan ja samalla kiinteitä maastonmuotoja.

Kookkaat, louhikkoiset maastonkappaleet odottelivat jo maalaamista. Jyrkille rinteille johti mäkiä ja karkeasti kallioon louhittuja rappusia. Rinteiden pääasiallinen materiaali oli Finnfoam-levy, mutta haimme pienillä koristekivillä vaihtelua ja uskottavuutta tekstuuriin. Upotimme maastoihin myös pari Citadelin muovista maasto-osaa yksityiskohdiksi ja teimme pahvista kiven sisään muuratun bunkkerin katon. Klassinen Vindicator antaa osviittaa skaalasta.
Vikkelän maalailun jälkeen koristelimme maastot parilla erivärisellä Static Grassilla, pienillä kivenkoloista pilkistävillä pusikoilla ja kuusilla, jotka liimasimme suoraan kiinni maastoihin. Bunkkerin katolle maalattiin vapaalla kädellä pari sotilaallista merkintää yksityiskohdiksi.

Samalla myös pöytälevyt alkoivat valmistua. Koska tuleva megapelimme on piiritystaistelu, tehtiin linnalle laajahko kivinen koroke, jolle muurit ja portin asettaa ja joka kuvaa samalla linnoituksen pihamaata. Kentän toisella laidalla olisi kaksi kivikkoista mäkeä, joiden väliin tulisi kalliosta louhittu maasilta. Varastoinnin helpottamiseksi jätimme sillan irrotettavaksi, mutta sen saa painettua saumattomasti kivimuodostelmien väliin. Pöydän pohjavärinä oli saumauslaastin tummanharmaa sävy, jonka päälle sprayattiin maa-alueisiin Army Painterin Leather Brownia ennen luonnonvalkoista kuivaharjausta koko pöytään.

Toisesta pöydästä tulisi yksinkertaisempi ja siinä olisi vain yksi tarinaelementtinä toimiva kiinteä kukkula ja tallottua nurmikkoa. Muut elementit lisättäisiin modulaarisina maastonkappaleina. 
Kaksi samaan väriteemaan tehtyä pöytälevyä antaisi jatkossa mahdollisuuden pelata megapelejä ja Apocalypse-otteluita yhdellä yhtenäisellä taistelutantereella, eikä tarvitsisi yhdistellä erisävyisiä levyjä tai mattoja standardimittaista isompaa kenttää varten. 
Lopulta myös pöytään laitettiin karua kasvillisuutta tuomaan yksityiskohtaa ja väriä sekä peittämään sellaisia kohtia, mistä sinistä foamia ehkä vielä pilkotti jostain kolosta tai johon oli kuivaharjatessa tullut lommoja.

Myös Eric piti pienen breikin megabattlejoukkojensa valmistelusta ja liimasi Army Painterin näppäriä ruohotupsuja sinne tänne tuomaan vähän varianssia aluskasvillisuuteen. Raunioiden pitää vielä maalata ensi viikko ahkerasti, jotta kaikki kaaos- ja hyviskääpiöt, haltiat, bretonnialaiset ja hiisien susiarmeija valmistuvat ajoissa viikonlopun rähinään.

Nyt paineet ovat kuitenkin maastojen osalta poissa harteilta! Piiritystaistelun käyttöön kaavailemamme linnahan on muuten Citadelin näkemys Kaksi Tornia -leffan Helmin Syvänteestä, jota myytiin kolmiosaisena ja valmiiksi maalattuna maastosettinä LoTRin kulta-aikoina 2000-luvun puolivaiheilla. Linna on riittävän anonyymi, jotta se sopii hyvin myös fantasiasotiin.

Kokeilimme maastonkappaleita pöydälle ja äkkiä Astartes-joukkojen taktinen taisteluharjoitus EVÄ16 olikin jo täydessä käynnissä!

Space Sharkien taistelupuku valmistautui kärventämään Ollin Imperial Fist -iskujoukot taistelussa sillasta.

Toisaalla tuhovoimaiset Heavy Bolter Devastatorit ja Chaplainin johtama Land Raider asettivat väijytyksen Space Sharkien maajoukoille.

Maasto toimii korkeuseroineen inspiroivasti ja vaikka se on peruspaletiltaan aika yksioikoinen, piristävät kasvit sitä juuri riittävästi ettei yleivaikutelma jää synkäksi. Hauska päästä testaamaan, miten maastot toimivat isoissa ja pienissä taisteluissa ja esimerkiksi Lord of the Rings -skirmisheissa.

Maastoja pyörittelemällä ja vaihtelemalla saa aikaan lukuisia erilaisia kenttäkonfiguraatioita. Tässä on aika hyvä esimerkki pöydästä, jossa kolme irtomaastonkappaletta tekevät jo kokonaisuuden.

Sitten tarvitsi enää hävittää Ollin Marinet pöydältä takaisin vitriinihyllylle! 

2 comments:

  1. On kyllä törkeen hienoja! Laita sit turnauksessa uudet maastot pöydille 9-10 niin pääsen mäkin niitä testailemaan!

    -bamof

    ReplyDelete